Shkencëtarët po përpiqen të ruajnë shkëmbinjtë koralorë

Shkëmbinjtë koralorë të botës bëjnë më shumë për planetin sesa të ofrojnë bukuri nënujore.

Fun

09/06/2020 11:29

Rreth 500 milion njerëz fitojnë jetesën e tyre nga rezervat e peshkimit dhe shkëmbinjtë e mundësive të turizmit, transmeton lajmi.net.

Kafshët e vogla që shkaktojnë shkëmbinj nënujorë madje ofrojnë shpresë për ilaçe të reja për të trajtuar kancerin dhe sëmundjet e tjera.

Pavarësisht rëndësisë së tyre, ngrohja e ujërave, ndotja, acidifikimi i oqeanit, peshkimi i tepërt dhe shkatërrimi fizik po vrasin shkëmbinjtë koralorë në të gjithë botën.

Skemat për të ruajtur ato shkëmbinj nënujorë janë aq kreativë sa janë të larmishëm; së fundmi, shkencëtarët lëshuan të dhëna që tregojnë se zonat e mbrojtura detare mund të ndihmojnë në ruajtjen e shkëmbinj nënujorë nëse ato vendosen në pikat e duhura.

Gjenetika po bëhet gjithashtu një zonë më e madhe e hulumtimit të koraleve, duke u dhënë shkencëtarëve shpresë se ata një ditë mund të rivendosin shkëmbinjtë nënujorë me koral më tolerant ndaj nxehtësisë, shkruan national geographic.

Kur koralet pësojnë stres nga temperaturat e nxehta ose ndotja, ata i japin fund marrëdhënies së tyre simbiotike me këtë algë, zakonisht duke i dëbuar dhe duke u bërë të bardhë, megjithëse një studim i fundit tregon që disa koral të kthejnë një ngjyrë të ndritshme neoni kur stresohen.

Koralët janë akoma të gjallë kur zbardhojnë, por ata janë në rrezik, në thelb të imunokompromizuar, dhe shumë përfundimisht vdesin nga uria dhe vdesin, duke e kthyer një kafe të errët.

Shkencëtarët në të gjithë botën janë duke kërkuar të gjitha llojet e mënyrave për të mbrojtur dhe ndoshta edhe të ringjallin koralet.

Një mundësi është të krijoni më shumë zona detare të mbrojtura, në thelb parqe kombëtare në oqean. Shkencëtarët thonë se krijimi i refugjateve detare, ku peshkimi, minierat dhe rikrijimi janë jashtë kufijve, i bëjnë shkëmbinjtë më të shëndetshëm dhe kështu më elastikë. /Lajmi.net/