Të Infektuar: 14119

Të Shëruar: 10546

Të Vdekur: 563

Një përparim i madh me fluoreshencat i ka lejuar shkencëtarët të krijojnë “materialet më të ndritshme të njohura në ekzistencë”

15:40 | 7 Gusht 2020

Aplikimet përfshijnë shfaqje realiste 3D dhe korrjen e dritës së padukshme për energjinë diellore.

Avansi hap rrugën për një klasë të re të materialeve që shndërrojnë ngjyrat fluoreshente në objekte të ngurta, sipas studiuesve nga Universiteti Indiana në SHBA dhe Universiteti i Kopenhagës, transmeton lajmi.net.

Ekzistojnë më shumë se 100 mijë ngjyra fluoreshente në ekzistencë, por deri më tani nuk ishte e mundur për t’i përzier ato në një mënyrë të parashikueshme në mënyrë që të prodhohen materiale optike të ngurta.

Studiuesit formuluan klasën e re të materialeve, të quajtur izolimi jonik me molekulë të vogël, duke përdorur ngjyra fluoreshente të ngarkuara pozitivisht për të krijuar një material të ngurtë.

Aplikimet për materialin variojnë nga marrja e energjisë diellore tek ekranet OLED të gjeneratës tjetër.

Fluoreshencat kanë vetinë unike të thithjes së dritës së një ngjyre të caktuar dhe lëshojnë një dritë të një ngjyre dhe gjatësi vale të ndryshme.

Për shembull, materialet fluoreshente janë në gjendje të thithin dritën ultravjollcë (UV), e cila është e padukshme për njerëzit, dhe lëshojnë dritë në spektrin e dukshëm, duke e bërë atë të duket sikur materiali po shkëlqen. /Lajmi.net/