Këta janë tre gjyqtarët që ia dhuruan fitoren Shqipërisë

9:09 | 11 Korrik 2015

Trupi gjykues kishte president Massimo Coccia (Italian), një gjyqtar i emëruar nga vetë – Gjykata për Arbitrazhin sportiv (CAS).

Kush janë tre gjyqtarët që dhanë sot vendimin në favor të Shqipërisë për ndeshjen me Serbinë?

Trupi gjykues kishte president Massimo Coccia (Italian), një gjyqtar i emëruar nga vetë – Gjykata për Arbitrazhin sportiv (CAS).

Një tjetër gjyqtar është avokat i zgjedhur nga pala shqiptare që ankimoi vendimin e UEFA. Ai është anglezi Philippe Sands QC. Sipas rregullores, CAS ka një listë gjyqtarësh dhe pala që ankimon vendimin e UEFA ka të drejtë të zgjedh njërin prej tyre. Shqipëria vendosi të zgjedhë anglezin Philippe Sands.

“Kemi qenë të bindur në korrektesën e gjyqtarëve anglezë, në faktin që ata janë me të drejtën. Dhe ne ishim të bindur që kishim të drejtë”, thotë për newsbomb.al një nga njerëzit që është marrë me procesin e gjyqit të Shqipërisë kundër Serbisë në Lozanë.

Gjyqtarin e tretë e vendos vetë UEFA, e cila në këtë rast është pala e paditur. Si pala shqiptare që ishte Shqipëria, që zgjodhi gjyqtarin e vet, edhe UEFA ka zgjedhur gjyqtarin e saj. Dhe, ai ka qenë gjermani Martin Schimke.

Por, si është votuar?

Në Tiranë, vendimi i zbardhur ka ardhur me firmat e të tre gjyqtarëve. Por, atje nuk funksionon si në Shqipëri. Mund të ketë ndodhur që një nga gjyqtarët të ketë votuar kundër dhe prapë e firmos vendimin pa shprehur oponencën.

Mund të supozohet se gjyqtari i vendosur nga UEFA, Martin Schimke, ka votuar kundër Shqipërisë edhe për faktin se duhet të mbronte UEFA-n që e zgjodhi në këtë detyrë. Por, askush nuk e di në Shqipëri, nëse gjyqtari që zgjodhi Shqipëria, pra Anglezi Philippe Sands ka votuar pro ose kundër. Megjithatë, zërat janë se kanë votuar të tre gjyqtarët pro.

Madje, mendohet se edhe gjyqtari gjerman i UEFA-s ka votuar pro dhënies së tre pikëve Shqipërisë.

Gjithsesi, pavarësisht hipotezave që po hidhen një gjë është e qartë: vota më e paqartë ka qenë ajo e presidentit të trupit gjykues, Massimo Coccia. Italiani, dukshëm dhe pa asnjë dyshim ka votuar në favor të tre pikëve për Shqipërinë.

Skedat e tre gjyqtarëve të Arbitrazhit:

Massimo Coccia, president: Partner në firmën ligjore “Coccia De Angelis & Associati Pardo”. Puna e tij është e fokusuar në ligjin e sportit dhe atë komercial, si në nivel kombëtar por mbi të gjitha në atë ndërkombëtar. Ai ka një përvojë të konsiderueshme në fushën e arbitrazhit dhe është nominuar shpesh si këshilltar ose arbitër në gjykatat italiane dhe ato ndërkombëtare.

Philippe Sands QC, gjyqtar: Është një profesor anglo-francez i ligjit ndërkombëtar në Universitetin e Londrës. Ai ka botuar disa libra ku akuzon edhe ish-presidentin George W. Bush si dhe ish-kryeministrin Tony Blair për luftën në Irak. Ai është anëtar i Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit Sportiv “CAS”.

Martin Schimke, gjyqtar: Është një këshilltar dhe anëtar i firmës “Sports Group”. Ai rekomandohet në Gjermani si një ndër juristët më të mirë në fushën e drejtësisë sportive. Në vitin 2009 ai është emëruar si një nga 20 juristët me më shumë ndikim në botë. Ai është anëtar i Komitetit Ligjor dhe atij Anti-Doping Gjerman. /Newsbomb/