Sot është Dita Ndërkombëtare e Maceve

Sot është Dita Ndërkombëtare e Maceve, një prej kafshëve shtëpiake më të dashura nga njerëzit. Macet janë gjitarë të vegjël që njerëzit i kanë zbutur si kafshë shtëpiake që nga kohërat e lashta. Të dhënat e para historike njerëzore për macet mund të gjenden në kulturën e qytetërimit të lashtë egjiptian. Ne të gjithë duket…

Fun

08/08/2022 09:02

Sot është Dita Ndërkombëtare e Maceve, një prej kafshëve shtëpiake më të dashura nga njerëzit.

Macet janë gjitarë të vegjël që njerëzit i kanë zbutur si kafshë shtëpiake që nga kohërat e lashta.

Të dhënat e para historike njerëzore për macet mund të gjenden në kulturën e qytetërimit të lashtë egjiptian.

Ne të gjithë duket se i lidhim macet me egjiptianët, për shkak të adhurimit dhe konsideratës së tyre për macet si perëndi.

Mafdet ishte hyjnia e parë e njohur e maces dhe u konsiderua si mbrojtësi kundër gjarpërinjve, akrepave dhe së keqes gjatë Dinastisë së Parë, kështu që egjiptianët e lashtë, macet nuk ishin vetëm hyjni, por edhe mbrojtës.

Më vonë, pasi Dinastia Egjiptiane u shemb, macet u bënë të njohura kudo! Grekët dhe romakët i përdorën ato si kontroll të dëmtuesve, dhe në Lindje, macet fillimisht ishin në pronësi të njerëzve të pasur dhe të pasur. Por gjatë Mesjetës, në Evropë, macet u lidhën me besëtytninë dhe dyshoheshin për bartës të sëmundjes gjatë murtajës të vitit 1348, kjo është arsyeja pse shumë mace u vranë në atë epokë, dhe vetëm në vitet 1600 reputacioni i tyre filloi të rikuperohej.

Në ditët e sotme, macet duket se janë një nga ikonat e pop-it në shoqërinë moderne, ku janë rreth gjysmë miliardë sosh. Dhe, që nga viti 2002, falë “Fondit Ndërkombëtar për Mirëqenien e Kafshëve” macet kanë festën e tyre!