Sistemet moderne të armëve amerikane lehtë mund të slumohen nga hakerët

17:07 | 12 Tetor 2018

Edhe armet e fundit të teknologjisë së lartë në arsenalin amerikan lehtë mund të hakohen, sipas auditorëve.

Auditorët e Zyrës së Qeverisë së SHBA-s (GAO) gjetën dobësi kritike në pothuajse çdo sistem arme që u shfaq në mes 2012 dhe 2017, raporton BBC. Mes armëve të testuara ishte, për shembull, avioni i ri F-35. Sistemet e raketave gjithashtu preken. Ekzaminuesit kanë përmbledhur gjetjet e tyre në një raport prej 50 faqesh. Pentagoni ende nuk ka reaguar zyrtarisht, transmeton lajmi.net.

Raporti tregon se auditorët janë të shqetësuar për mungesën e masave mbrojtëse kundër sulmeve kibernetike. Për shembull, në shumë sisteme armësh, fjalëkalimet e hyrjes së parazgjedhur nuk janë ndryshuar kurrë. Një ekip i angazhuar për të testuar mund të kontrollojë me lehtësi një sistem të pa përcaktuar të armëve dhe të monitorojë në kohë reale se si reaguan operatorët e sistemit. Një tjetër ekip me dy persona ishte në gjendje të fitonte qasje në një sistem brenda një ore, dhe një ditë më vonë ajo ishte në kontroll të plotë.

Shumë nga sulmet për qëllime testimi ishin të suksesshme dhe mund të vidhnin, modifikonin ose fshijnë të dhënat. Një ekip kopjoi 100 gigabajt të të dhënave nga një sistem. Raporti arrin në përfundimin se Pentagoni nuk e di masën e dobësive. /Lajmi.net/