“Shoqëria nuk është e përgatitur për inteligjencën artificiale”

Si mund të përgatitemi për një botë ku makinat bëjmë punën tonë? Kjo u diskutua në 4Gamechangers.

Auto & Tek

25/04/2018 12:32

Debati rreth inteligjencës artificiale është bërë gjithnjë e më intensiv në vitet e fundit. Skenarët e diskutuar janë gjithmonë utopi, ku një terren i mesëm duket i vështirë për t’u përfytyruar për shumicën e njerëzve. Kjo ishte rruga që duhej të merrte një diskutim në festivalin dixhital të Vjenës 4Gamechangers. Atje filozofë, shkencëtarë dhe sipërmarrës u takuan – dhe treguan edhe një herë se parashikimet për të ardhmen janë të vështira.

Martina Mara , profesoreshë e Psikologjisë Robotike në Universitetin Johannes Kepler Linz , është veçanërisht e shqetësuar për makinat me pamje njerëzore. Performanca e robotit model “Sophia” e përshkroi atë si një “manekin mbi pikat e ikjes”. Sophia është portretizuar në mënyrë të përsëritur si një qenie njerëzore, për shembull, në një “datë” me Will Smithin ose një fjalim publik në të cilin mori shtetësinë e Arabisë Saudite. “Ajo paraqitet gjithmonë në faza sikur të ishte një inteligjencë artificialei cili gjithashtu ka kompetencë emocionale. Në të njëjtën kohë, ajo vetëm thotë atë që njerëzit kanë thënë pas saj.

Frika nga papunësia në masë
Por ky diskutim do të humbasë objektivin, thotë filozofi gjerman dhe autori Richard David Precht . “Ju jo vetëm që mund të diskutoni tema të tilla, sepse shumë njerëz janë të prekur nga ai”, thotë Precht . “Historia e njerëzimit që nga revolucioni i parë industrial është në të vërtetë një zhvillim i bukur, sepse njeriu duhet të punojë gjithnjë e më pak. Por ne nuk jemi të përgatitur për atë si një shoqëri “.

Alric Ofenheimer , partner i lartë në firmën ligjore Eisenberger & Herzog, e sheh këtë shumë më pak pesimizem. Kompania e tij tashmë mbështetet në teknologjitë artificiale që kryejnë detyra të thjeshta dhe të përsëritura. “Në rastet e kujdesit të duhur , dokumentet e panumërta duhet të punohen në një kohë të shkurtër. Nëse nuk kanë zgjidhje të përshtatshme, ata nuk mund të përballojnë një rast të tillë. “Ai nuk ka frikë nga” papunësia në masë dhe mungesa e punëtorëve të kualifikuar ” , siç paralajmëron Preht . “Nivelet më të ulëta do të zëvendësohen ngadalë në vitet e ardhshme, dhe të moshuarit ende do të kenë vend”.

Reforma arsimore kërkohet
“Shoqëria duhet të përgatitet për t’i dhënë fund blerjes klasike dhe meritokracise. Ne kemi nevojë për një të ardhur të pakushtëzuar bazë dhe një sistem arsimor që nuk ju përgatit për një punë klasike ” nëntë deri pesë “, thotë Precht . Gjithashtu Ovtcharova bën thirrje për një reformë të sistemit arsimor , ku është e mundur, duke përdorur të ashtuquajturën ” sandboxes .” Në këtë proces, liria ligjore krijohet në afat të shkurtër për të testuar modele të reja. /Lajmi.net/