Të Infektuar: 39.057

Të Shëruar: 24.427

Të Vdekur: 1.005

Sëmundjet nga qëndrimi i gjatë ulur mund të shkaktojnë shumë probleme

13:57 | 21 Tetor 2020

Të gjithë e dimë se ulja për periudha të gjata kohore nuk është e mirë për trupin tonë, por a është vdekjeprurëse?

Studimet e fundit tregojnë se ulja për orë të tëra çon në një mori sëmundjesh kronike, pavarësisht nga mosha juaj, transmeton lajmi.net.

Mendoni sa orë në ditë rrini ulur. Ngasja në punë, ulja në punë, ngrënia e vakteve, shikimi i TV.

50-70% e njerëzve kalojnë gjashtë ose më shumë orë në ditë ulur 20-25% e njerëzve kalojnë katër ose më shumë orë duke parë TV ose para kompjuterit.

Këtu janë disa nga pikat kryesore në lidhje me një mënyrë jetese të ulur:

 • Koha e kaluar ulur shoqërohet fuqimisht me sindromën metabolike dhe diabetin tip 2, dhe rritjen e rrezikut të sëmundjes së zemrës
 • Rreziku i rritur i sindromës metabolike mund të jetë deri në 73%, me një rritje të mundshme 7% për çdo 2 orë duke qenë ulur
 • Rreziqet e rritura nuk duket se zvogëlohen ndjeshëm nga ushtrimet e rregullta fizike
 • Provat paraprake sugjerojnë dhe lidhjen midis uljes dhe kancerit
 • Rreziku i rritur i kancerit në disa studime ishte midis 13% – 30%
  Rreziku është i varur nga doza, sa më gjatë të qëndroni ulur, si në punë ashtu edhe gjatë kohës së lirë, aq më i madh është rreziku
 • Sjellja ulur vlerësohet të kontribuojë në 6% të të gjitha vdekjeve
 • Kjo krahasohet me 8.7% nga pirja e duhanit, 5.5% për ushtrime fizike të pamjaftueshme dhe 4.8% për mbipesha

Ekspertët pajtohen që të jesh më aktiv do të thotë të lëvizësh gjatë ditës, shkruan just naturally healthy. Atëherë, cilat janë disa nga mënyrat se si mund të shmangni “sëmundjen e ulur”?

Këtu janë disa sugjerime:

 • Qëndroni më shpesh në këmbë, vendosni një kohëmatës për t’ju kujtuar të ngriheni
 • Qëndroni në këmbë ndërsa flisni në telefon
 • Vish një hapamatës dhe numëro hapat e tu
 • Parkoni më larg në qendrën tregtare
 • Merrni shkallët në ndërtesën tuaj të zyrës ose kur shkoni te mjeku ose dentisti

A ofron vendi juaj i punës alternativa për të ulur në punë?

Shumë vende pune tani ofrojnë tavolina në këmbë. Problemi me tavolinën në këmbë ose karriget ergonomike është se ne ende jemi duke qëndruar në një pozicion.

Pavarësisht nëse jeni në këmbë ose ulur, ne duhet të lëvizim. /Lajmi.net/