​Pijet me sheqer lidhen me problemet e mëlçisë te gratë e moshuara, zbulon raporti

Më shumë se 6 në 10 të rritur në Shtetet e Bashkuara konsumojnë pije të ëmbla me sheqer në baza ditore. Për gratë e moshuara, kjo mund të nënkuptojë një rrezik më të lartë të kancerit të mëlçisë dhe vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë, zbulon një studim i ri. Raporti, i botuar të martën…

Fun

08/08/2023 22:17

Më shumë se 6 në 10 të rritur në Shtetet e Bashkuara konsumojnë pije të ëmbla me sheqer në baza ditore. Për gratë e moshuara, kjo mund të nënkuptojë një rrezik më të lartë të kancerit të mëlçisë dhe vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë, zbulon një studim i ri.

Raporti, i botuar të martën në revistën mjekësore JAMA, gjurmoi zgjedhjet e pijeve të gati 100,000 grave midis moshës 50 dhe 79 vjeç në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe shikoi rezultatet e tyre shëndetësore gjatë dy dekadave.

Krahasuar me gratë që konsumonin pije me sheqer më rrallë, ato që pinin pije me sheqer çdo ditë përballeshin me shkallë më të lartë të kancerit të mëlçisë dhe vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë, shkruan CNN.

Gjatë gjithë studimit, pjesëmarrësit raportuan se sa shpesh konsumonin pije të gazuara të ëmbla dhe pije frutash në një shkallë nga “asnjëherë ose më pak se një herë në muaj” në “6 ose më shumë në ditë”.

Studiuesit shikuan gjithashtu numrin e atyre grave që u diagnostikuan me kancer të mëlçisë ose vdiqën nga sëmundje kronike të mëlçisë gjatë një periudhe studimi prej, mesatarisht, rreth 21 vjet.

Studiuesit zbuluan se gratë që pinin të paktën një pije të ëmbël me sheqer në ditë kishin 1.75 herë më shumë gjasa të diagnostikoheshin me kancer të mëlçisë krahasuar me ato që konsumonin tre ose më pak pije të ëmbla në muaj. Ndërsa konsumatorët e përditshëm kishin gati 2.5 herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundja kronike e mëlçisë.

Mbi 56,000 njerëz vdesin nga sëmundja kronike e mëlçisë çdo vit në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, duke e bërë atë shkakun e nëntë të vdekjes në vend.

Rreth 11,000 gra sëmuren nga kanceri i mëlçisë në Shtetet e Bashkuara, dhe 9,000 vdesin prej tij çdo vit.

Ndërsa gjetjet nxjerrin në pah një lidhje të mundshme midis kushteve të mëlçisë dhe pirjes së rregullt të pijeve me sheqer, studimi nuk tregon një lidhje shkak-pasojë midis pijeve të ëmbla me sheqer dhe problemeve të mëlçisë.

As studiuesit nuk mund të përcaktojnë se si sheqeri mund të rrisë rrezikun për sëmundjet e mëlçisë në një nivel biologjik, thuhet në raport.

Pavarësisht disa kufizimeve të hulumtimit, ekspertët pajtohen se mesazhi i përgjithshëm është i qartë: Kini kujdes kur pini pije të ëmbla me sheqer.

Sipas autorëve të studimit Longgang Zhao dhe Xuehong Zhang, një hulumtues postdoktoral dhe profesor i asociuar i mjekësisë, përkatësisht, në Brigham and Women’s Hospital dhe Shkollën Mjekësore të Harvardit, konsumi i pijeve të ëmbla me sheqer mbetet i lartë në Shtetet e Bashkuara.

Nëse pijet janë faktorë rreziku për kancerin e mëlçisë dhe sëmundjet kronike të mëlçisë, siç sugjerojnë të dhënat e tyre, ulja e pijeve të ëmbla me sheqer mund të jetë “një strategji e shëndetit publik për të reduktuar barrën e sëmundjeve të mëlçisë”, shkruan ata në një email për CNN.