Një vështrim brenda Huawei, gjiganti i teknologjisë së Kinës

10:43 | 22 Maj 2019

Kompania kineze Huawei është një nga gjigantët e industrisë së teknologjisë.

Ai është ofruesi më i madh në botë i pajisjeve të telekomunikacionit, një lider në teknologjinë e gjeneratës së ardhshme 5G dhe vitin e kaluar kaloi Apple për t’u bërë shitësi i dytë më i madh në botë, raporton “Cnn”, transmeton lajmi.net.

Por për shumë njerëz, sidomos në Perëndim, ka ende një ajër mistik rreth tij.

Dhe në Shtetet e Bashkuara, dyshimi.

Për vite, Uashingtoni ka qenë i shqetësuar se qeveria kineze mund të përdorë pajisjet Huawei për të spiunuar në vende të tjera. Qeveria amerikane thotë se Huawei mund të përbëjë një kërcënim për sigurinë kombëtare, sepse nuk është në gjendje t’i thotë jo qeverisë kineze.

Huawei ka shtyrë përsëri kundër këtyre akuzave, duke thënë se do të refuzonte çdo kërkesë të qeverisë kineze për të fituar qasje në teknologjinë që u shet operatorëve të telekomunikacioneve. Por javën e kaluar, administrata Trump e listoi kompaninë duke e vendosur atë në një listë të firmave të huaja të ndaluara nga marrja e komponentëve nga eksportuesit amerikanë pa licencë.

Në një përpjekje për të larguar disa prej misterit përreth tij, Huawei kohët e fundit ka hapur objektet e saj në mediat ndërkombëtare.

Kevin Frayer, një fotograf i Getty Images me seli në Pekin, udhëtoi në Kinë jugore në prill për të vizituar tre nga kampuset e Huawei.

“Qëllimi im ishte t’i merrja njerëzit një hap përtej lajmit të thyer dhe titujve të Huawei, për t’u dhënë atyre një ndjenjë të asaj që duket kompania dhe për të parë se kush punon atje,” tha ai.

Huawei ka 180,000 punonjës në mbarë botën. Më shumë se një e treta e tyre punojnë në kampet Frayer të vizituara në Dongguan dhe në afërsi të Shenzhen, që konsiderohet Silicon Valley e Kinës.

Punonjësit që ai hasi në punë në role të ndryshme: prodhim, hulumtim dhe zhvillim, dhe financa, vetëm për të përmendur disa.

“Punët në Huawei janë lakmuar,” tha Frayer. “Është ndër kompanitë më të paguar në Kinë për punëtorët me kualifikim të lartë dhe shumë nga punonjësit e saj janë arsimuar jashtë shtetit dhe në shkollat ​​e larta të vendit. Disa nga mendjet më të buta janë angazhuar larg kompanive të tjera, dhe Huawei gjithashtu ka joshur ekspertë të huaj për t’u bashkuar”. /Lajmi.net/