Ndalohet shitja e dy orëve inteligjente në SHBA

Apple së shpejti do të ndalojë shitjen e dy orëve inteligjente më të fundit pasi u zbulua se kishte shkelur patentat e një konkurrenti. Këto janë Apple Watch Seria 9 dhe Apple Watch Ultra 2 që u prezantuan shtatorin e kaluar së bashku me serinë iPhone 15. Kompania do të ndalojë shitjen e këtyre modeleve…

Auto & Tek

21/12/2023 22:02

Apple së shpejti do të ndalojë shitjen e dy orëve inteligjente më të fundit pasi u zbulua se kishte shkelur patentat e një konkurrenti.

Këto janë Apple Watch Seria 9 dhe Apple Watch Ultra 2 që u prezantuan shtatorin e kaluar së bashku me serinë iPhone 15.

Kompania do të ndalojë shitjen e këtyre modeleve online më 21 dhjetor dhe më 24 nuk do të jenë të disponueshme as në dyqanet fizike.

Kjo është një goditje e madhe për kompaninë pasi këto orë inteligjente do të ishin zgjedhjet më të mira për dhurata këtë sezon festash.

Të ardhurat e Apple mund të testohen nga ky vendim, ndërkohë që nuk duhet harruar se kompania po përballet me probleme edhe në Kinë pas ndalimit të përfolur të përdorimit të iPhone nga punonjësit dhe zyrtarët e qeverisë.

Nuk duhet të harrojmë se Apple është deri tani shitësi më i madh i orëve inteligjente, duke zënë 30% të të gjitha dërgesave në 2022 dhe pothuajse 60% të shitjeve globale.

Megjithatë, orët e kompanisë përbëjnë vetëm 4.7% të shitjeve totale të produkteve të Apple prej rreth 383 miliardë dollarësh në vitin fiskal 2023, sipas analistëve.

Të njëjtët analistë besojnë se është pothuajse e pamundur që Apple të lejojë që ky ndalim të zgjasë gjatë.

Tetorin e kaluar Komisioni i Tregtisë Ndërkombëtare të SHBA zbuloi se Apple kishte shkelur një patentë në lidhje me një sensor të oksigjenit në gjak në disa nga pajisjet e saj.

Çështja sillet rreth kompanisë së teknologjisë mjekësore Masimo, e cila pretendoi në një ankesë të vitit 2021 se Apple kishte shkelur patentat e saj.

Apple ka përfshirë një sensor të quajtur oksimetër pulsi në shumicën e modeleve të reja të Apple Watch nga viti 2020 e tutje.

“Apple nuk pajtohet fuqimisht me vendimin dhe po ndjek një sërë opsionesh ligjore dhe teknike për të siguruar që Apple Watch të mbetet i disponueshëm për klientët”, tha kompania në një deklaratë.