NASA përpiqet me dëshpërim për të shpëtuar teleskopin Hubble të hapësirës

19:00 | 11 Tetor 2018

Ishte vetëm e martë dhe lajmet filluan të përhapeshin rreth teleskopit Hubble të NASA-s që përjetonin disa momente jo të mira për shkak të një problemi me xhiroskop, dhe të mërkurën NASA mori kohë për të dhënë një përditësim të shkurtër mbi mënyrën se si gjërat po shpalosen.

Në një deklaratë të gjatë, NASA shpjegon se raportet e mëparshme janë të sakta dhe se suita e gjiroskopëve të Hubble po vepron. Më konkretisht, një nga tri gjiroskopët e mbetura që kërkohen për teleskopin për të vepruar në mënyrë efikase, ka treguar shenja të mosfunksionimit, duke i detyruar inxhinierët të vendosin anijen në “mënyrë të sigurt”, transmeton lajmi.net.

Raporti nuk është i madh për informata të reja, por ofron disa qartësi se si ngjarjet kanë rrjedhur. Në mënyrë të veçantë, një gjiroskop që tashmë po vepronte përfundimisht dështoi dhe e detyroi NASA-n të kalonte në xhiro-në e saj të fundit. Për fat të keq, ky gjiroskop rezervë “nuk po performonte në nivelin e kërkuar për operacione”, sipas NASA-s, dhe tani është në dorën e shkencëtarëve dhe inxhinierëve të agjencisë për të përcaktuar se si të vazhdohet.

“Operacionet shkencore me Hubble janë pezulluar ndërsa NASA heton anomalinë,” shkruhet më tutje.  Nëse rezultati i këtij hetimi rezulton në rimëkëmbjen e gjiroskopët që nuk funksionojnë, Hubble do të rifillojë operacionet e shkencës në konfigurimin e saj standard”

Ky është skenari më i mirë, por nëse xhirimi i pamundur i Hubble nuk mund të dalë jashtë funksionit të tij, NASA do ta vendosë anijen në një mënyrë të “reduktuar me xhiro” që përdor vetëm një gjiroskop, duke e shpëtuar tjetrin si një kopje rezervë për të zgjatur teleskopin për aq kohë sa të jetë e mundur. /Lajmi.net/