Vetëvrasja përmes ‘Makinës së vetëvrasjes’ bëhet e ligjshme në këtë shtet

11:36 | 8 Dhjetor 2021

Një kapsulë e printuar në 3D, e njohur si “Sarco” dhe e destinuar për t’u përdorur për vetëvrasje të asistuar, është tani e ligjshme në Zvicër.

Rreth 1,300 njerëz vdiqën nga vetëvrasja e asistuar në Zvicër në vitin 2020 duke përdorur shërbimet e dy organizatave më të mëdha të asistuara të vetëvrasjes në vend, Exit dhe Dignitas.

Metoda e përdorur është gëlltitja e pentobarbitalit të lëngshëm të natriumit. Pas marrjes së drogës, personi bie në gjumë brenda 2 deri në 5 minuta para se të bierë në një koma të thellë, e ndjekur menjëherë pas kësaj nga vdekja.

Ndërsa Sarco ofron një qasje të ndryshme për një vdekje paqësore, pa pasur nevojë për substanca të kontrolluara. Dr Philip Nitschke, themeluesi i Exit International të regjistruar në Australi, për inovacionin e tij, kapsulën Sarco, tha:

“Është një kapsulë e printuar 3-D, e aktivizuar nga brenda nga personi që synon të vdesë. Makina mund të tërhiqet kudo. Personi futet në kapsulë dhe shtrihet. Është shumë komode. Atyre do t’u bëhen një sërë pyetjesh dhe kur të jenë përgjigjur, mund të shtypin butonin brenda kapsulës duke aktivizuar mekanizmin në kohën e tyre.

Kapsula është e vendosur mbi një pajisje që do të vërshojë azot në pjesën e brendshme, duke ulur me shpejtësi nivelin e oksigjenit në 1 për qind nga 21 për qind në rreth 30 sekonda. Personi do të ndihet pak i çorientuar dhe mund të ndihet pak euforik përpara se të humbasë vetëdijen. Vdekja ndodh përmes hipoksisë dhe hipokapnisë, privimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit, përkatësisht. Nuk ka panik, asnjë ndjenjë mbytjeje.”

Në një mjedis ku oksigjeni është më pak se 1 për qind, pas humbjes së vetëdijes, vdekja ndodh pas afërsisht 5-10 minutash. /Lajmi.net/