Të Infektuar: 8799

Të Shëruar: 4027

Të Vdekur: 249

Si rrezikojnë pandeminë e re të gripit të derrit në Kinë

15:20 | 4 Korrik 2020

Ky është kufiri i ri i bujqësisë së kafshëve djallëzore të kombit, me mijëra derra të mbushur në çdo kat.

Është vetëm një nga shumë praktika të tmerrshme të përdorura për të përmbushur kërkesat e pangopshme për mish të lirë, i cili sheh kafshët të djegura gjallë dhe lopët madje injektohen me ujë për të rritur peshën e tyre, transmeton lajmi.net.

Është shqetësuese, nuk është vetëm bagëtia që vuajnë nga kushte të tilla brutale, njerëzit janë gjithashtu në rrezik, sepse fermat e zymta janë terreni i përsosur i rritjes për viruse të reja të rrezikshme që mund të çojnë në pandemitë globale.

Kriza aktuale e koronavirusit, e shkaktuar nga një virus i njohur si SARS-CoV-2, besohet se u hodh nga kafshët si lakuriqët dhe pangolinat përpara se të infektonte njerëzit.

 Deadly infections can spread quickly - like they did here during the African swine fever outbreak in China in 2018

Dhe këtë javë, shkencëtarët identifikuan në mënyrë të tmerrshme një virus të ri të gripit të derrit në derrat kinezë që ka një “potencial pandemik” shqetësues.

Fatmirësisht, virusi, i quajtur G4 EA H1N1, nuk duket se është në gjendje të transmetohet nga njeriu te njeriu akoma.

Por mutacionet gjenetike mund ta ndryshojnë atë dhe të çojnë në epidemi shkatërruese si virusi spanjoll H1N1 të vitit 1918, i cili mund të ketë vrarë deri në 100 milion njerëz në mbarë globin.

Gripi i ri i derrave H1N1 nuk është hera e parë që jemi kërcënuar nga një virus i tillë kohët e fundit.

 Inside, animals are moved between floors via lifts in the 13-storey buildings

Në vitin 2009, viruset nga zogjtë, derrat dhe njerëzit u kombinuan të gjithë për të krijuar një pandemi të gripit të derrit që përfundimisht vrau rreth 284,000 njerëz në të gjithë botën.

Kërcënimi është veçanërisht i rëndë për shkak të kërkesës për derra. /Lajmi.net/

 Piglets drink milk from a sow at Guangxi Yangxiang's high-rise pig farm in Yaji Mountain Forest Park, Guangxi

 Distressing footage shared online appears to show pigs being burned alive

 The animals were reportedly burned to stop the spread of the African swine fever outbreak in China