Të Infektuar: 102.742

Të Shëruar: 89.141

Të Vdekur: 2.105

Përse shtojnë peshë gratë në menopauzë? Këto janë disa nga arsyet kryesore

16:22 | 5 Prill 2021

Këtu janë gjërat që duhet të dini se pse ju shëndosheni në menopauzë.

Kur cikli menstrual zhduket, prodhimi i estrogjenit është ulur dhe ky ndryshim hormonal mund të reflektohet në të gjithë organizmin, duke ndikuar në metabolizmin dhe gjendjen shpirtërore, skruan “IconStyle”.

Ndër simptomat tipike të menopauzës janë thatësia e lëkurës së bashku me zvogëlimin e kompaktësisë së epidermës dhe elasticitetit, djersitje të bollshme gjatë natës, thatësi vaginale, probleme me përqendrimin dhe kujtesën, nervozizmi, etj, transmeton lajmi.net.

Ndër ndryshimet që lidhen zakonisht me periudhën e menopauzës, vërehet gjithashtu një ndryshim në peshën e trupit, por kjo nuk do të thotë se kjo duhet të ndodhë: menopauza nuk do të thotë të dënohesh për të fituar peshë.

Sidoqoftë, është e vërtetë që gjatë rrjedhës së jetës, madje edhe në para-menopauzës, trupi ndryshon sepse ndeshemi me periudha dhe faza të ndryshme. Këtu janë gjërat që duhet të dini se pse ju shëndosheni në menopauzë.

Shkaqet shkencore: si ndryshon metabolizmi

Fitimi i peshës dhe ndryshimet në trup gjatë menopauzës, të tilla si humbja e tonit të muskujve dhe një ndjesi më pak harmonike e trupit, kanë një lidhje të rëndësishme me metabolizmin bazal, i cili ka tendencë të zvogëlohet me moshën.

Sipas studimeve, zakoni i stërvitjes fizike dhe një dietë e pasur me fibra dhe proteina mund të ndikojnë pozitivisht në normën bazale të metabolizmit, i cili duhet të llogaritet duke marrë parasysh një organizëm në pushim, të relaksuar psikologjikisht, duke agjëruar për 12 orë.

Me moshën, përqindja e masës së keqe mund të pësojë një ndryshim të rëndësishëm në karakteristikat e tonit të muskujve.

Sasia e yndyrës mesatarisht midis moshës 20 dhe 60 vjeç rritet nga 40 në 50%, edhe në mesin e grave që mbajnë një peshë të barabartë trupi, ndërsa përqindja e mbipeshës abdominale rritet.

Nëse ushqimet yndyrore dhe kalorike digjen shpejt nga një organizëm shumë i ri, është e vërtetë që në planin afatgjatë një dietë e pabalancuar, së bashku me tendencën për të qenë ulur, mund të ndikojnë negativisht në gjendjen tonë shëndetësore. Plakja e mirë përgatitet nga dita në ditë, duke nisur nga rinia.

Shkaqet psikologjike: ndërgjegjësimi i një organi që ndryshon

Nga studimet e neuroshkencës mbi neuroplasticitetin del se aktiviteti fizik, si dhe zakoni i një jetese aktive, përbëjnë një ilaç autentik për trupin dhe kanë një efekt rigjenerues për trurin, sepse ato kontribuojnë në krijimin e lidhjeve të reja neuronale forcimi i rrjeteve ekzistuese.

Sidoqoftë, studimet tregojnë se shpesh grupi i grave gjatë periudhës së menopauzës tregon më pak aktivitet fizik se të tjerët.

Sigurisht, disa faktorë mund të lidhen me ekzistencën e përditshme: shpesh një grua midis moshës 50 dhe 60 vjeç akoma i kushton shumë orë të ditës në punë; më shumë kohë zakonisht i kushtohet kujdesit në shtëpi, pastrimit dhe gatimit, përveç rolit të gjyshes.

Njeriu përfundon duke mos pasur kohë për veten dhe duke shtyrë aktivitetet që duken të tepërta në kohë, si noti apo koha për shëtitje.

Shpesh ndryshimet hormonale krijojnë një stuhi që reflektohet edhe në gjendjen shpirtërore, duke theksuar stresin dhe zemërimin, me pasoja në urinë nervore dhe tendencën për të ngrënë për të mbushur një vrimë emocionale. /Lajmi.net/