Ndryshimi me Kurtin: Nuk është për popullin, por për elitën

E duam Kosovën. Popullin, kulturën, historinë, diversitetin dhe shpirtin e saj. E duam mënyrën se si kemi përballuar vështirësitë, shtypjen dhe dhunën, duke dalë si shtet i pavarur dhe krenar. E duam mënyrën se si kemi pranuar demokracinë, lirinë dhe progresin, duke bërë përpjekje për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për ne…

Opinion

24/11/2023 16:11

E duam Kosovën. Popullin, kulturën, historinë, diversitetin dhe shpirtin e saj. E duam mënyrën se si kemi përballuar vështirësitë, shtypjen dhe dhunën, duke dalë si shtet i pavarur dhe krenar. E duam mënyrën se si kemi pranuar demokracinë, lirinë dhe progresin, duke bërë përpjekje për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për ne dhe brezat e ardhshëm.

Shkruan: Lulëzim Blaka

Por, jemi të shqetësuar. Të shqetësuar se vet shpirti i Atdheut tonë është në rrezik. Të shqetësuar se vlerat, parimet dhe traditat që na kanë përcaktuar si popull po shkatërrohen, minohen dhe hedhen poshtë nga një forcë e re politike që pretendon të na përfaqësojë, por në fakt po na tradhton.

Kryeministri Albin Kurti dhe partia e tij, Vetëvendosje, me “kurtizmin” si ideologji e tyre, kanë ardhur në pushtet nga një valë populizmi, duke premtuar të sjellin ndryshim, drejtësi dhe prosperitet për Kosovën. Por çfarë lloj ndryshimi po sjellin? Çfarë lloj drejtësie po japin? Çfarë prosperiteti po krijojnë?

Shohim një ndryshim që nuk është për më mirë, por për më keq. Shohim një ndryshim që nuk është për popullin, por për elitën. Shohim një “drejtësi” që është e padrejtë dhe e anshme. “Drejtësi” ndarëse dhe jo gjithëpërfshirëse. Shohim një prosperitet të rrejshëm dhe iluzor. Një prosperitet që nuk është i përbashkët, por i përqendruar.

Shkurt, shohim një agjendë që nuk është në përputhje me aspiratat, interesat dhe identitetin e Kosovës dhe qytetarëve të saj. Një agjendë të majtë që është e dëmshme për identitetin tonë kulturor, fetar dhe politik. Një agjendë të rrezikshme për lirinë, familjen dhe ekonominë. Agjendë të rrezikshme për demokracinë, sovranitetin dhe sigurinë.

1.

Kosova vlerëson dhe adhuron lirinë, si një të drejtë themelore dhe detyrë të shenjtë. Liria nuk është dhuratë, por fitore. Nuk është privilegj, por përgjegjësi. Nuk është luks, por nevojë.

Populli i Kosovës ka luftuar për lirinë, kundër tiranisë, shtypjes dhe dhunës. Ka sakrifikuar me gjak, djersë dhe lot. Ka fituar lirinë, me guxim, vendosmëri dhe durim.

Sot, politikat e Kurtit po rrezikojnë lirinë tonë, duke krijuar një paradoks midis strukturës së qeverisjes dhe lirive që ajo duhet të mbrojë. Kurtizmi po promovon një sistem që nuk është demokratik, por autoritar. Po vendos një regjim të papërgjegjshëm, që ndjekë vetëm kapriciet personale të Kurtit.

Kjo nuk është vetëm një çështje politike, por është sulm mbi vetë lirinë. Kurti po ndjek një rrugë që nuk përputhet me liritë dhe të drejtat për të cilat kemi luftuar dhe fituar. Po ndjek rrugën që kundërshton aspiratat dhe interesat e popullit. Një rrugë të dëmshme për sovranitetin dhe sigurinë.

A i thyem zinxhirët dhe prangat e shtypjes, vetëm për të lejuar Kurtin që të na vërë pranga të reja në duar dhe këmbë në emër të progresit? Jo, kjo nuk është liria për të cilën kemi derdhur gjak.

2.

Kosova synon dhe punon për progres ekonomik, si faktor kyç dhe qëllim strategjik i zhvillimit. Progresi nuk është mrekulli, por rezultat. Nuk është rastësi apo fat, por një zgjedhje.

Kemi arritur këtë progres që e kemi, duke pranuar ekonominë e tregut, sektorin privat dhe shpirtin sipërmarrës; duke nxitur inovacionin, konkurrencën dhe produktivitetin; duke krijuar mundësi, stimuj dhe shpërblime.

Por, politikat e majta të Kurtit po shkatërrojnë dhe bllokojnë progresin, me tentimin për të imponuar një model ekonomik që nuk është i përshtatshëm dhe i qëndrueshëm për zhvillimin. Kurtizmi po sfidon dhe trazon dinamikat dhe mekanizmat e tregut që kanë nxitur rritjen tonë, duke imponuar ndërhyrjen dhe kontrollin nga shteti. Kurtizmi po tenton të eleminojë shpirtin dhe motivimin sipërmarrës që ka frymëzuar popullin tonë, duke vendosur taksa e caktime çmimesh, e mekanizma të tjerë që shpërfaqin praktikat socialiste.

Këtu nuk kemi të bëjmë me një çështje efikasiteti, por për prosperitet. Duke promovuar kurtizmin, qeveria po promovon një sistem që është i destinuar të dështojë. Po promovon një sistem që në vend se të na pasurojë, na varfëron.

Kurti dhe qeveria e tij, ideologjia e tyre e majtë kurtiste, kërcënon të shuajë flakën e qiririt të dinamizmit ekonomik që ka nxjerrë Kosovën nga errësira e së kaluarës jugosllave.

3.

Kosova aspiron dhe ju përmbahet vlerave demokratike, si një parim thelbësor dhe një normë udhëzuese e qeverisjes. Demokracia nuk është slogan, por praktikë. Nuk është formë, por substancë. Demokracia nuk është mjet, por qëllim.

Ne kemi ndërtuar demokracinë tonë, duke synuar forcimin e sundimit të ligjit, duke respektuar ndarjen e pushteteve, ekuilibrat dhe kontrollat. Kemi ndërtuar demokracinë duke siguruar transparencën dhe përgjegjshmërinë; duke garantuar pjesëmarrjen, përfaqësimin dhe fuqizimin e qytetarëve.

Por, politikat e majta të Kurtit po dëmtojnë dhe rrezikojnë demokracinë, duke krijuar një përqendrim të pushtetit që nuk përputhet me vlerat dhe standardet demokratike që ne mbajmë. Po krijojnë një qendër të pushtetit që nuk është përfaqësues dhe reagues ndaj nevojave dhe kërkesave të popullit.

Kjo nuk është vetëm një çështje e qeverisjes, por e dinjitetit. Duke konsoliduar pushtetin, Kurti po konsolidon interesat e veta e jo interesat e popullit. Kurti po konsolidon agjendën e tij e jo interesat nacionale. Po e konsolidon egon e tij e jo shtetin.

A u shkëputëm nga grushti i Serbisë vetëm për të rënë në duart e etura për pushtet të Kurtit? Pas 86 vjetësh okupimi, ne përfundimisht mundëm të marrim frymë të lirë. Kush është Kurti që ta ngulfas demokracinë tonë?

4.

Populli i Kosovës respekton familjen, si njësi themelore dhe kurriz të shoqërisë. Familja nuk është barrë apo problem, por është bekim dhe zgjidhje. Familja nuk është dobësi, por një fuqi që na mbanë në këmbë.

Në familje gjejmë mbështetje, udhëzim dhe kujdes. Arsim, shëndet dhe mirëqenie. Nga familja përfitojmë vetëm plotësim, dashuri dhe lumturi.

Kurti dhe Vetëvendosja për vite me radhë zhvilluan politika që fyejnë dhe dëmtojnë familjen, promovojnë “vizione progresiste” që nuk janë aspak në harmoni me realitetin dhe nevojat e shoqërisë sonë. Politikat e Kurtit po sfidojnë dhe ndryshojnë rolet dhe funksionet tradicionale të familjes, duke sjellë koncepte dhe praktika të reja që janë të huaja dhe të padobishme për kulturën dhe vlerat tona. Politikat e majta të Kurtit po dobësojnë dhe prishin lidhjet familjare, duke inkurajuar hedonizmin.

Kjo nuk është vetëm një çështje morale, por edhe çështje stabiliteti. Duke sulmuar familjen, kurtizmi po sulmon strukturën dhe themelin e shoqërisë. Ai po lëkund shtyllat që mbështesin shtëpinë që e kemi ndërtuar bashkë. Pa familje të forta, krahët që i japin ngritje Atdheut tonë mund të shembën.

5.

Kosova ka një identitet të lavdishëm dhe unik, të krijuar nga shekujt e historisë, feja dhe kultura jonë. Por, politikat e majta të Kurtit po e shkatërrojnë këtë identitet, duke imponuar një ideologji të zbehtë dhe dogmatike që nuk reflekton realitetin dhe diversitetin e Kosovës. Politikat e majta të Kurtit po favorizojnë disa mbi të tjerët, duke krijuar konflikte, urrejtje e përçarje, ndarje në “ne” dhe “ata”.

Kosova është një vend kryesisht mysliman, me një pakicë të rëndësishme kristiane. Islami dhe Krishterimi, kanë luajtur një rol jetik në formimin e kulturës, vlerave dhe traditave tona. Kanë kontribuar në rezistencën, çlirimin dhe pavarësinë tonë. Kanë kultivuar një shpirt të tolerancës dhe paqes mes popullit tonë.

Kurtizmi duke promovuar me dinakëri sekularizmin, ateizmin dhe materializmin, po tenton të injorojë dhe minojë rolin dhe ndikimin e fesë në shoqërinë tonë. Politikat e majta të Kurtit po fyejnë dhe provokojnë ndjenjat dhe praktikat fetare, po sabotojnë institucionet dhe udhëheqësit fetarë që kanë udhëzuar dhe mbështetur popullin tonë ndër shekuj.

Kjo nuk është vetëm çështje e religjionit, por e identitetit. Kurtizmi gradualisht po prish rrënjët e lisit të lashtë që na ka siguruar strehë dhe stabilitet në stuhitë e historisë.

6.

Këto ishin disa nga shqetësimet për agjendat antikombëtare e antishtetërore të Kryeministrit Albin Kurti, me sqarimet se si politikat e tij rrezikojnë identitetin, lirinë, familjen, ekonominë dhe demokracinë. Në vend që të ankohemi, duhet të përfshihemi aktivisht për të parandaluar tjetërsimin tonë, stagnimin ekonomik dhe rrezikimin e vet ekzistencës së Atdheut tonë të dashur. Kjo nuk është një betejë mes ideologjive, por një luftë për të ardhmen e Kosovës.

Mund ta fitojmë këtë luftë duke qëndruar të bashkuar me të vërtetën, drejtësinë dhe vlerat demokratike. Populli ynë ka guximin dhe fuqinë për të gdhendur fatin tij, por, bashkimi është jetik. Si një popull, një zë, një shpirt, ne duhet të angazhohemi si qytetarë aktivë, të mos lejojmë qeverinë të na fundos pakthyeshëm në baltën e gjallë të politikave kurtiste.

Koha për të vepruar është tani. Demokracia kërkon pjesëmarrje, dhe vetëm bashkë, mund të mbrojmë dhe të ushqejmë shpirtin e Kosovës. Lufta për shpirtin e Kosovës, fillon dhe mbaron me popullin e saj.

*Autori është drejtor i Informimit dhe Marrëdhënieve me Publikun në AAK. Qëndrimet në artikull janë personale.