Mini-mëlçi njerëzore plotësisht funksionale është krijuar nga qelizat e lëkurës dhe janë transplantuar në minj për herë të parë

Studiuesit e Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Pittsburgh riprogramuan qelizat e lëkurës në qelizat burimore që më pas i bashkuan në formimin e qelizave të mëlçisë.

Lifestyle

06/06/2020 18:01

Kjo mini mëlçi sekreton acidet biliare dhe ure, ashtu si një mëlçi normale, përveçse ato bëhen me porosi në laborator duke përdorur qelizat e marra nga pacientët të vendosur për të marrë organin, transmeton lajmi.net.

Organet e rritura nga ADN-ja e një marrësi njerëzor mund të hapin rrugën e alternativave për transplantet aktuale të donatorëve, pretendojnë studiuesit.

Ekipi thotë se organet e bëra nga laboratori mbijetuan për katër ditë brenda ushtrive të tyre të kafshëve. Ekipi riprogramoi qelizat e lëkurës njerëzore në qelizat burimore dhe më pas bashkoi ato qeliza për t’u bërë lloje të ndryshme të qelizave të mëlçisë që mund të rriten në një mëlçi funksionale.

These mini livers secrete bile acids and urea, just like a normal liver, except they're made-to-order in the lab using cells taken from the patient set to get the organ

Shpresohet që në të ardhmen kjo teknikë mund të përmirësohet për të prodhuar organe për njerëzit në kërkesë dhe duke përdorur ADN-në e tyre të pacientëve për të zvogëluar rrezikun e refuzimit.

Zhvillimi mund të jetë baza për trajtimet e ardhshme për të adresuar dështimin e mëlçisë terminale, diçka që vret 40 mijë njerëz në SHBA çdo vit.

Ekipi ishte në gjendje të shpejtonte edhe rritjen e mëlçisë, nga dy vitet që zakonisht merr mëlçinë për t’u pjekur në një njeri, deri në një muaj, shkruan Daily Mail. Si një provë e fundit, studiuesit transplantuan mini-mëlçinë e tyre të rritur në laborator në pesë minj, të cilët u edukuan për t’i rezistuar refuzimit të organeve.

As an ultimate test, the researchers transplanted their lab-grown mini livers into five rats, who were bred to resist organ rejection

Ekipi fërkoi në mënyrë efektive qelizat e rritura të mëlçisë njerëzore në një skelë të mëlçisë miu që ishte zhveshur nga qelizat e mëlçisë së miut.

Katër ditë pas transplantimit, studiuesit hulumtuan se sa mirë organet e implantuara ishin larg dhe zbuluan se kishin punuar.

Në të gjitha rastet, problemet e rrjedhës së gjakut ishin zhvilluar brenda dhe rreth rrëmujës, por mini-mëlçitë e transplantuara funksionuan, minjtë kishin proteina të mëlçisë njerëzore në gjakun e tyre. /Lajmi.net/