Legjenda e United, Cantona: Nuk do ta shikoj Kupën e Botës në Katar – trajtimi i punëtorëve ka qenë i tmerrshëm

Eric Cantona nuk do të shikojë Kupën e Botës në Katar dhe ka dhënë një vlerësim gjymtues të turneut të këtij viti.

Sport

12/01/2022 12:42

Legjenda e Manchester United akuzoi vendin për trajtim ‘të tmerrshëm’ të punëtorëve që kanë ndërtuar stadiumet dhe thotë se nuk ka asnjë shans për një trashëgimi në vend.

Cantona beson se Kupat e Botës duhet t’u jepen vendeve me një mundësi për të pasur një ndikim të qëndrueshëm dhe për të rritur futbollin në mesin e popullatës së tyre, si meshkuj ashtu edhe femra. Në Katar, ai thotë se nuk ka ‘asgjë’.

Ai tha: “Të jem i sinqertë, nuk më intereson vërtet Botërori i ardhshëm, i cili nuk është një Botëror i vërtetë për mua. Në dekadat e fundit, keni pasur shumë ngjarje si Lojërat Olimpike ose Kupat e Botës në vendet që po shfaqen – si në Rusi apo Kinë.

“Por Katari nuk është vendi i futbollit. Unë nuk jam kundër idesë për të pritur një Kupë Bote në një vend ku ka mundësi për të zhvilluar dhe promovuar futbollin, si në Afrikën e Jugut apo Shtetet e Bashkuara të viteve ’90.

“Futbolli është sporti femëror më i popullarizuar në Shtetet e Bashkuara, ka shumë emigracion në Amerikën e Jugut dhe një potencial i madh për zhvillimin e sportit.

“Në fakt, tani në Shtetet e Bashkuara, sporti që ka njerëzit më të licencuar është futbolli. Por në Katar, e vërteta është se nuk ka një potencial të tillë. Nuk ka asgjë. Mendoj se ka të bëjë vetëm me paratë.

“Ka të bëjë vetëm me paratë dhe mënyra se si ata i trajtuan njerëzit që ndërtuan stadiumet, është e tmerrshme. Dhe mijëra njerëz vdiqën. E megjithatë ne do të festojmë këtë Botëror’.

Cantona mendon se thelbi i futbollit është se ai është një meritokraci, por nuk sheh shenja të kësaj në shoqërinë e Katarit.

Ai vazhdoi: ‘Personalisht, nuk do ta shikoj. Unë e kuptoj se futbolli është një biznes. Por mendova se ishte i vetmi vend ku të gjithë mund të kishin një shans.

“Dhe unë ende mendoj se lojtarët e rinj mund të rriten në një zonë shumë të varfër – shumica e lojtarëve vijnë nga zona të varfra. Dhe ata bëhen futbollistë dhe kanë një shans për të shpëtuar veten dhe për të shpëtuar familjen e tyre që është e mrekullueshme. Dhe nëse je i mirë, je i mirë. Është një meritokraci – nëse je më i mirë se djali tjetër, do të luash dhe është e drejtë.

“Pra, kjo është arsyeja pse, ndoshta, nëse meritokracia dhe potenciali janë thelbi i futbollit, është edhe më befasuese që ne mund të organizojmë një Kupë Bote në Katar, dhe njerëzit në fakt votuan për këtë.”

Ka pasur një çmim fatal për të paguar për një numër të madh punëtorësh që po përgatitin Katarin për të pritur këtë dimër.

Më shumë se 6,500 punëtorë migrantë kanë humbur jetën në vendin e Lindjes së Mesme pasi ka krijuar qytete, rrugë dhe stadiume nga rëra e shkretëtirës.

Punëtorët besojnë se vdekja e miqve të tyre ka ardhur nga detyrimi për të punuar shumë gjatë nën diellin e djegur pa hije, pushime dhe ujë në temperatura mbi 40C për vetëm 8.30 £ në ditë.

FIFA pritet të grumbullojë më shumë se 3 miliardë funte nga ngjarja e shfaqjes së futbollit.

Lojtarët e Anglisë po takohen me grupet e të drejtave të njeriut në mars për të vendosur pozicionin e tyre në turne dhe vende të tjera si Norvegjia dhe Gjermania kanë veshur bluza proteste përpara ndeshjeve. /Lajmi.net/