Krahu robot që mund të pikturojë dhe luajë

Krahu robotik peshon gati sa një krah i njeriut dhe mund të ngrejë deri në pesë kilogramë.

Auto & Tek

09/06/2020 15:45

Studiuesit nga Université de Sherbrooke në Kanada kanë krijuar një krah roboti që mund të përdoret nga njerëzit i cili ka shkathtësinë për të marrë fruta, transmeton lajmi.net.

Lloji i krahut të zhvilluar quhet një krah robotik mbinjerëzor, pasi nuk plotëson asnjë gjymtyrë ekzistuese njerëzore, por i shton një trup shtesë.

Krahu ka tre shkallë lirie dhe kontrollohet nga një sistem hidraulik i lidhur me përdoruesin përmes një çati dhe kontrollohet nga një qenie tjetër njerëzore.

Sipas IEEE Spectrum, krahu peshon pak më shumë se katër kilogramë, afërsisht i njëjtë me krahun e njeriut, megjithëse shumica e kësaj peshe vjen nga burimi i saj i jashtëm i energjisë i cili duhet të jetë i bashkuar në krah në çdo kohë.

Për sa i përket fuqisë, krahu mund të ngre një peshë prej pesë kilogramësh, që do të thotë se mund të përdoret për një numër detyrash, duke përfshirë pikturimin e mureve, larjen e dritareve, dorëzimin e mjeteve te një punëtor njerëzor, apo edhe duke luajtur badminton, shkruan Independent.

Meqenëse krahu përdor kthetrat magnetorheologjike, të cilat mund të reagojnë shumë shpejt, doreza mund të aplikohet dhe hiqet me shpejtësi, në mënyrë që të mos dëmtojë asnjë qenie njerëzore.

Ndërsa krahu kërkon një njeri tjetër për ta bërë atë funksionues, studiuesit kanë sugjeruar që shtimi i sensorëve ose inteligjencës artificiale do të ishte në gjendje t’i kryente ato detyra të plota në mënyrë të pavarur. /Lajmi.net/