Të Infektuar: 8799

Të Shëruar: 4027

Të Vdekur: 249

Gjenden fosilet e armadillos 20 mijë vjeçar në Argjentinë

16:10 | 4 Korrik 2020

Armadillo është një specie që është shumë e njohur në Amerikën Latine.

Nga të gjitha 20 speciet e armadillos, vetëm një ekziston jashtë Amerikës Latine dhe që është armadillo nëntë bandës i cili gjithashtu jeton në ShBA. Ato janë të lidhura ngushtë me pllaka dhe anteaterët, transmeton lajmi.net.

Përkufizimi i fjalës “armadillo” përkthehet në “pak të blinduar” nga spanjishtja. Kjo fjalë i jepet kësaj specie për shkak të pllakave ose guaskave që ka në shpinë, kokë, këmbë dhe bisht. Nga të gjithë gjitarët e gjallë, armadillot janë të vetmit që veshin ‘forca të blinduara’ të tilla.

Karakteristikat e Armadillo

Armadillos dihet se kanë një këpucë me lopatë ose pikë të hollë dhe sy të vockël. Midis të gjitha specieve, ato kanë madhësi dhe ngjyra të ndryshme.

Në mënyrë tipike, armadillot jetojnë në habitate të ngrohta që përfshijnë kullota, pyje shiu dhe gjysmë-shkretëtira. Ato kanë një normë metabolike shumë të ulët dhe nuk mund të ruajnë yndyrën, si dhe speciet e tjera.

Për shkak të kësaj, ata nuk mund të qëndrojnë të ftohtë. Për më tepër, ata kanë shikim shumë të dobët dhe zakonisht përdorin erën e tyre për gjueti.

Përveç insekteve, armadillos gjithashtu mund të hanë bimë, disa fruta, vertebrorë.

Zbulohen guaska të mëdha

Pasi nxori lopët e tij për të kullosur jashtë Buenos Aires, një fermer ishte në gjendje të zbulonte diçka të mahnitshme. Pasi e pa atë për herë të parë, fermeri mendoi se po shikonte dy predha gjigante të breshkave që dilnin nga një shtrat lumi i tharë.

Zona u gërmua më vonë dhe arkeologët gjetën katër predha gjigante të fosilizuara. Më e madhja prej predha ishte aq e madhe sa një Beetle Volkswagen. /Lajmi.net/