Të Infektuar: 1123

Të Shëruar: 847

Të Vdekur: 30

Çfarë ndodh me një pacient me koronavirus kur vendoset në Njësinë e Kujdesit Intensiv?

22:27 | 7 Prill 2020

Disa pacientë me koronavirus janë dërguar në njësitë e kujdesit intensiv (ICU) për t’u dhënë një ndihmë shtesë për të luftuar sëmundjen.

Disa pacientë COVID-19 shkojnë në ICU dhe çfarë ndodh kur ata janë atje, përcjell Telegrafi.

Hill, i cili foli përgjithësisht për ICU dhe jo për çështjen specifike të Johnson, tha: “Njerëzit zakonisht shkojnë në kujdesin intensiv kur janë të sëmurë në mënyrë kritike”.

Duke folur për koronavirusin, ai shtoi: “Problemet me frymëmarrjen janë një simptomë e zakonshme në COVID-19”.

“Kur këto probleme të frymëmarrjes bëhen serioze, njerëzit duhet të shkojnë në spital dhe të ndihmohen në frymëmarrje”.

Njerëzit e pranuar në spital mund të fillojnë me trajtime më të thjeshta, tha ai, siç është dhënia e oksigjenit në një trajtim të quajtur “Terapia Konvencionale e Oksigjenit”.

“Disa njerëz arrijnë me këtë nivelin e frymëmarrjes”, tha Hill, duke shtuar: “Të tjerët kanë nevojë për më shumë ndihmë për frymëmarrje”.

Dhe sipas tij, “këtu mund të ndodhë pranimi në kujdesin intensiv”.

Çfarë ndodh me një pacient me koronavirus në një ICU?

“Jo të gjithë trajtohen në të njëjtën mënyrë në kujdesin intensiv”, tha Hill, duke theksuar se “ndihma më e sofistikuar për frymëmarrje” ka dy forma: invazive ose jo-invazive.

“Forma invazive”, Hill tha “përfshinë një tub duke u mbërthyer në tubin e frymëmarrjes së pacientit”.

Ky proces quhet intubim, ku tubi më pas është i lidhur me një ventilator për të shtyrë ajrin në mushkëri të një pacienti i cili nuk është në gjendje të marrë frymë vetë. Zakonisht kryhet kur një person është i “qetësuar përmes ilaçeve”.

Lloji tjetër, pra, është ajrimi jo-invaziv, për të cilin Hill tha se “mund të përfshijë një maskë ose ‘kapuç special’”.

Ai shtoi: “Një qasje e zakonshme quhet Presion i Vazhdueshëm Pozitiv Ajror, ose CPAP për pak kohë”.

“Me këtë lloj mbështetje për frymëmarrjen, pacienti fillon frymëmarrjen vetë dhe makina e ndihmon të mbushë mushkëritë, dhe gjithashtu siguron oksigjen shtesë ndërsa merr frymë”.

“CPAP përdoret gjerësisht në trajtimin e apneas së gjumit, dhe është gjithashtu e dobishme në trajtimin e disa pacientëve me COVID-19, të paktën fillimisht”.

Hill shtoi: “Shumica e spitaleve kanë një proces të dizajnuar me kujdes për vlerësimin e pacientëve dhe ndryshimin e mbështetjes së frymëmarrjes që marrin në bazë të simptomave”.

Çfarë do të monitorojnë mjekët te pacientët me koronavirus – si Johnson – ndërsa janë në kujdes intensiv?

“Ata do të monitorojnë vazhdimisht shumë parametra fiziologjikë”, tha Hill, dhe vuri në dukje se do të përqendroheshin veçanërisht në oksigjenin në gjak, përcjell Telegrafi.

Kjo quhet matja e ngopjes me oksigjen (SpO2), dhe mund të bëhet me një pjesë të pajisjeve të quajtur një oksimetër puls, i cili i vendoset një personi te gishti i dorës.