Të Infektuar: 14119

Të Shëruar: 10546

Të Vdekur: 563

Çfarë është ngjarja e kriptovalutës dhe a do të rritë çmimin?

13:51 | 23 Prill 2020

Pasi që jemi në një kohë të krizës globale ekonomike, disa ekspertë parashikojnë çmime rekord për vitin 2020.

Për herë të parë në gati katër vjet, dhe vetëm për herë të tretë në historinë e tij 11-vjeçare, bitcoin do të pësojë një zhvendosje sizmike në themelet e tij teknologjike. Ngjarja e përgjysmimit jo vetëm që do të ndikojë në krijimin e bitcoin, por ka të ngjarë të ketë një ndikim të rëndësishëm në të gjithë tregun e kriptovalutës, transmeton lajmi.net.

E planifikuar të zhvillohet muajin tjetër, ngjarja të gjitha burojnë nga dizajni unik dixhital i bitcoin. Për dallim nga monedhat tradicionale, numri i bitcoin që do të ekzistojë ndonjëherë është i fiksuar.

Kodi matematik që nënkupton kriptovalurën do të thotë që vetëm 21 milion bitcoin mund të prodhohen ndonjëherë dhe asnjë sasi lehtësie sasiore nuk mund ta fryjë artificialisht këtë.

Çfarë është përgjysmimi dhe pse është e nevojshme?

Ngjarja përgjysmuese, e përmendur ndonjëherë si “përgjysmim”, është në thelb e kundërta e lehtësimit sasior, aq shumë sa që disa entuziastë të kriptos i referohen asaj si forcim sasior.

Siç tregon dhe emri, përgjysmimi e zvogëlon prodhimin e bitcoin në gjysmë, në atë mënyrë që miniera e kriptovalutës vetëm të gjenerojë 50 për qind të rendimentit që ka përdorur.

Ajo zhvillohet afërsisht një herë në katër vjet sa herë që janë minuar 210 mijë blloqe dhe parashikohet të ndodhë në 12 maj, shkruan Independent. Ky përgjysmim do të shohë që shpërblimet e minierave bien nga 12.5 bitcoin për bllok, në 6.25 bitcoin.

A do të ndikojë në çmimin e bitcoin?

Gjysmimet e mëparshme kanë rezultuar në rritje të mprehta të çmimeve dhe paqëndrueshmëri të rëndë të tregut për bitcoin dhe kriptovalutave të tjera, pasi tregtarët dhe minatorët përshtaten me kufizimet e reja të prodhimit të monedhës më të vlefshme në botë.

Në përgjysmimin e vitit 2012, vlera e bitcoin u rrit me 80 herë, ndërsa përgjysmimi i vitit 2016 i parapriu një rritje prej 300 për qind të vlerës së bitcoin.

Shpjegimi më i thjeshtë për këto rritje të çmimeve është parimi bazë ekonomik i furnizimit dhe kërkesës, nëse furnizimi papritmas bie, por kërkesa mbetet e njëjtë, çmimi në mënyrë të pashmangshme do të rritet. /Lajmi.net/