Temperaturat e larta rrisin numrin e pacientëve, IKShPK me apel për qytetarët

Rendi për të marrë shërbim është goxha i gjatë, e në shumicën e rasteve, shkaktari është i njëjtë. Pacientët që po prisnin në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, kishin përfunduar aty shkaku i temperaturave të larta. Përveç në moshë, shumica kishin edhe probleme shëndetësore kronike. “Po dalim nganjëherë,  po po duhet më u…

Lajme

18/06/2024 23:32

Rendi për të marrë shërbim është goxha i gjatë, e në shumicën e rasteve, shkaktari është i njëjtë.

Pacientët që po prisnin në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, kishin përfunduar aty shkaku i temperaturave të larta.

Përveç në moshë, shumica kishin edhe probleme shëndetësore kronike.

“Po dalim nganjëherë,  po po duhet më u rujt pasi që mosha jonë nuk e duron,  po duhet më dal. Unë kam problem më tensionin, po duhet mu rujt me përdorë hapa”, ka deklaruar Ali Bajoku, qytetar.

Gjendja e ditëve të fundit ka dyfishuar numrin e pacientëve në këtë institucion.

“Temperaturat e larta kanë shkaktuar rritje të numrit të pacientëve, dje kanë qenë 150 edhe pse ka qenë ditë kujdestaria, derisa sot deri në mesdit është numri I njëjtë, por që deri në përfundim të ditës, ky numër pritet të shkoj mbi 200 pacient”, ka deklaruar Rushit Ismaili- mjek në QKMF-në në Prishtinë.

Grupmoshat me të atakuara nga temperatura e larta janë  fëmijet e vegjël, gratë shtatzëna, personat më semundje kronike e poashtu ata në moshë të shtyer.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka bërë thirrje që pesonat e moshuar, të mos ekspozohen në rrezet e diellit në intervalin kohor prej orës 10.00-17.00, të konsumohet deri në dy litra lëngje gjatë ditës si dhe mbrojtja nga ekspozimi i diellit përmes kapeleve ose masave tjera.