Studimi: Njerëzit që vonohen jetojnë më gjatë

Të qenët vonë nuk inkurajohet dhe njerëzit që gjithmonë vrapojnë me vonesë duhet të punojnë me të vërtetë në përmirësimin e këtij zakoni.

Fun

17/10/2019 17:26

Ndërsa studimet e fundit kanë ardhur në përfundimin se vonesa nuk i ka vetëm anët negative.

Askujt nuk i pëlqen të vonohet, por disa njerëz thjesht nuk mund të arrijnë të jenë me kohë. Dhe, edhe pse vonesa kronike konsiderohet një tipar i keq, me sa duket, ka një përmbysje të kësaj. Sipas një studimi të ri nga ekspertë në Harvard, të qenit vonë mund të jetë diçka e mirë për shëndetin tuaj.

Më poshtë kemi renditur disa nga arsyet se pse nuk është edhe keq që të jeni vonë.

Njerëzit që vonohen janë më pak të stresuar

Ata që janë vonë në mënyrë kronike perceptohen si më pak përgjegjës sesa ata që nuk janë, por pala e mirë e të qenit vonë është se ju ndoshta do të jetoni më gjatë. Arsyeja e kësaj shpjegohet nga ekspertët e Shkollës Mjekësore të Harvardit, të cilët deklarojnë se njerëzit që vrapojnë me vonesë gjatë gjithë kohës kanë më shumë gjasa të jenë më të qetë në jetë sesa ata që janë gjithmonë në kohë.

Njerëzit me vonesë kronike nuk lejojnë gjëra të tilla si afate kohore ose goditje kohore për të diktuar gjendjen e tyre shpirtërore, dhe si rezultat, ata ndjehen më pak të stresuar. Si rezultat, këta njerëz kanë më pak shanse të vuajnë nga çështje shëndetësore të lidhura me stresin, tensionin e lartë dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Njerëzit që janë vonë janë më të lumtur

Të qenit vonë lidhet me optimizmin dhe nivele më të larta entuziazmi. Kjo është për shkak se njerëzit që janë duke vrapuar me vonesë shpesh mendojnë se mund të kalojnë një listë të tërë të detyrave, stërvitjeve ose çfarëdo tjetër, dhe akoma arrijnë të arrijnë në takimin e tyre në kohë. Edhe pse vlerësimet e tyre kohore janë shpesh të gabuara, perspektiva e tyre optimiste ndaj jetës ka disa përfitime vërtet të rëndësishme afatgjata.

Siç sugjeron studimi i Harvardit, njerëzit optimistë janë përgjithësisht më të lumtur pasi që ata gjithmonë gjejnë një mënyrë për të parë anën e ndritshme të jetës (qëllimi i duhur). Dhe, sipas ekspertëve, të kesh një qëndrim pozitiv ndaj jetës mund të përmirësojë gjithashtu shëndetin tënd dhe të lejojë të jetosh më gjatë, pasi sugjerohet optimizëm.

Njerëzit që janë vonë janë më të zgjuar

Të qenit vonë është një tregues i inteligjencës më të lartë. Një studim i realizuar nga psikologu Jeff Conte sugjeron që njerëzit që janë gjithmonë me vonesë priren të bëjnë shumë detyra, gjë që tregon se ata mund të jenë më të mirë në zgjidhjen e problemeve kur përballen me një sfidë.

Njerëzit me vonesë kronike janë gjithashtu të aftë të vijnë me zgjidhje të mira më shpejt sepse ata janë më shumë të mësuar të mendojnë në këmbët e tyre dhe gjithmonë duket se përballen me afate. Kjo i bën ata më produktivë sesa njerëzit që përpiqen gjithmonë të arrijnë diku në kohë.

Njerëzit që vonohen jetojnë më gjatë

Për ta përmbledhur, ata që janë gjithmonë vonë janë më pak të stresuar, janë më të lumtur dhe duket se janë më të zgjuar. Dhe duke pasur parasysh që ata që janë më të qetë kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga sëmundje të lidhura me stresin, duket se vrapimi me vonesë ju ndihmon të jetoni më gjatë, kështu që mos i jepni vetes një kohë të vështirë herën tjetër kur të vonoheni për diçka.