Studimi nëntëvjeçar përfundimisht shpjegon marrëdhëniet midis sheqerit dhe kancerit

Çdo qelizë në trupin tuaj kërkon energji për të funksionuar, ka shumë lloje të burimeve të energjisë në dispozicion.

Lifestyle

05/06/2020 16:51

Glukoza, e cila rrjedh nga karbohidratet është me interes të veçantë brenda komunitetit mjekësor, transmeton lajmi.net.

Është gjithashtu burimi i preferuar i energjisë midis qelizave të kancerit. Jo vetëm që qelizat kancerogjene kërkojnë më shumë glukozë sesa qelizat e shëndetshme, por ato gjithashtu metabolizojnë më shpejt.

E quajti efektin Warburg, qelizat e kancerit riprogramojnë metabolizmin e tyre për të shkatërruar shpejt dhe me efikasitet sheqerin për të promovuar rritjen, mbijetesën, përhapjen dhe mirëmbajtjen afatgjatë.

Zbuluar nga fituesi i elmimit Nobel, Dr Otto Warburg zbuloi se tumoret kërkonin sasi të mëdha glukoze në krahasim me indet e shëndetshme përreth, shkruan Daily Health Post. Përveç kësaj, qelizat kancerogjene gjithashtu janë vërejtur të jenë në gjendje të fermentojnë glukozën dhe të prodhojnë laktat në prani të oksigjenit, pra termi glikolizë aerobike.

WTO to consider setting up panels to probe disputes against ...

A mund të shkaktojë sheqeri kancer?

Duket se provat që tregojnë këtë mënyrë u zbuluan në një studim të financuar nga industria e sheqerit gati 50 vjet më parë, por puna nuk u botua kurrë, deri vonë.

Shumë studiues kanë kohë që mendojnë nëse Efekti Warburg ishte i lidhur me atë se si rriten agresivisht tumoret dhe si qelizat e kancerit fermentojnë sheqerin sesa të mbështeten në të njëjtat rrugë që përdorin qelizat e shëndetshme për të prodhuar energji. Është ky proces i fermentimit që tani është i lidhur me rritjen e tumorit. /Lajmi.net/