Si të bëhemi milioner?! (FOTO)

A keni menduar ndonjëherë se sa janë të mëdha mundësitë tuaja të bëheni milioner?! Përgjigjen e gjeni në studimin e gjatë të William Emmons, Bryan Noeth dhe Ray Boshara.

Lifestyle

01/02/2016 16:46

Nëse jeni 62 vjeç, shanset tuaja për t’i pasur të paktën 1 milion euro janë relativisht të arritshme në mundësinë 1 me 7.

Por nëse jeni nën moshën 40 vjeç, mundësitë i keni 1 me 55.

Në 25 vitet e fundit, mundësitë për t’u bërë të pasur personat e moshuar, janë përmirësuar pak, ndërkaq për të rinjtë po shkon keq, transmeton lajmi.net

Këto shifra vijnë nga një studim i ri nga ekonomistët e Louis Fed’s Center.

Kjo gazetë, nga William Emmons, Bryan Noeth dhe Ray Boshara, bazohet në anketat e 40,000 familjeve që Fed kreu mes viteve 1989-2013, për të shqyrtuar rolin që luan mosha në të ardhurat që ju  grumbulloni nga pasuria juaj.

Ajo ofron disa të dhëna se si të rinjtë mund ta provojnë këtë mundësi dhe të përfundojnë si homologët e tyre të pasur e të vjetër, si dhe një shumë të provave për të treguar se sa shumë kanë ndryshuar gjërat për të rinjtë sot.

Një ndër gjërat më të rëndësishme që ka kjo gazetë është se të ardhurat e secilit dhe mënyra për t’u bërë të pasur, kanë tendencë një model natyror që mund ta ndjekin  gjithë jetën.

Rastet tek rinjtë (kryesisht definohet mosha nën 40 vjeç)  që nuk kanë punuar shumë dhe nuk kanë mundësi të kursejnë të holla, gjithashtu duhet të bëjnë investime si në edukim dhe pronësi.

Mosha e mesme 40-61 vjeç, kanë punuar mjaft gjatë dhe kanë filluar të grumbullojnë pasurinë e tyre shpejt. Dhe personat e vjetër mbi 62 vjeç kanë filluar të financojnë pensionimin e tyre.

Ju mund t’i shihni këto trende në këtë grafikë poshtë, nga gazeta e tyre. Personat e lindur në vite të ndryshme (1901, 1904,1907 dhe kështu me radhë) janë anketuar në kohë të ndryshme në vitet 1989 dhe 2013 në lidhje me të ardhurat e tyre familjare mesatare. Tabela e mëposhtme tregon moshën e tyre në boshtin horizontal, dhe të ardhurat mesatare familjare në boshtin vertikal.

Pjerrësia e secilës prej linjave me ngjyra të ndryshme tregon se sa kanë ndryshuar të ardhurat në vitet 1989 dhe 2013.

Nga keq edhe më keq

Në thelb të rinjtë kanë qenë gjithmonë të varfër. Por duke hulumtuar përreth saj mund të vijmë në konkludim se të rinjtë e sotëm janë më të varfër se të rinjtë e së kaluarës.

Periudha kohore kur dikush lind mund të ketë gjithashtu një efekt dramatik mbi pasurinë e tij në krahasim me gjeneratat e tjera.  Fituesit e këtij çmimi historik që duket të kenë lindur mes viteve 1930 dhe 1945 dhe të pas Luftës së Dytë Botërore, shpeshherë edhe janë quajtur Gjenerata e Heshtur.

E ashtuquajtura gjeneratë e heshtur dhe gjenerata që ishin para tyre, ndryshe e quajtur Gjenerata e madhe sepse luftuan në Luftën e Dytë Botërore, kanë përfituar nga rritja e shpejtë e ekonomisë Amerikane.

Por brezi i heshtur duket sikur ka për të marrë një nxitje shtesë për shkak se ata kanë lindur gjatë kohës se një Depresioni të Madh, kohë kur njerëzit kishin më pak foshnja. Popullsia e tyre e ulët do të thotë se ata kishin më pak konkurrencë për punë, strehim, investime dhe mundësi të tjera. Sociologu Elwood Carlson e quajti këtë gjeneratë me “pak fat”, sepse ishin më të vogël se sa brezi që erdhi më pas. Afrikano-amerikanët dhe gratë që lindën në ato vite kanë pasur shumë më shumë mundësi, dhe si gjeneratë  përfituan edhe nga zgjerimi i rrjetit të sigurisë amerikane, duke përfshirë edhe sigurimet shoqërore gjatë jetës së tyre.

“Njerëzit që lindën në gjysmën e parë të shekullit të 20 thjesht mund të kenë qenë në vendin e duhur dhe në kohën e duhur “, shkruajnë ekonomistët.

Pastaj erdhi Baby Boomers, gjenerata e lindur pas Luftës së Dytë Botërore. Ata nuk kanë pasur aq sukses sa paraardhësit e tyre, pjesërisht për shkak se numri i tyre më i madh kanë për qëllim më shumë konkurrencën, dhe ndoshta pjesërisht për shkak se bota është thjesht një vend tjetër. Boomers ishin gjenerata e parë që përjetuan efektet e globalizimit dhe konkurrencës nga punëtorët në një botë në zhvillim.

Listat e mëposhtme e ilustrojnë shumë qartë këtë ndryshim. Një copë e Gjeneratës së madhe, të lindur në vitet 1915-1917, është e përfaqësuar në anën e djathtë të të dy grafikave. Pjesa tjetër e Gjeneratës së heshtur të lindur në vitet 1933-1935 shfaqet në lule misri blu, ndërsa disa nga Boomers të lindur në vitet 1954-1956 shfaqet në ngjyrë të verdhë. Boshti horizontal tregon moshën e personit, dhe boshti vertikal tregon të ardhurat e tyre (në të majtë) ose vlerën mesatare neto (në të djathtë).

Nëse shikoni në figurën 3 në të djathtë, ju mund të shihni se sa më shumë punuan Gjenerata e heshtur sesa gjeneratat që erdhën para ose pas tyre.

William Emmons, Bryan Noeth dhe Ray Boshara, por edhe Boomers duket që kanë bërë mjaft mirë kur krahasojnë me gjeneratat që erdhën pas tyre. Historia e trishtuar është Gjenerata X, e cila ka përfituar shumë më pak nga rritja e standardeve të jetesës.  Ato përfaqësohen me ngjyrë vjollcë në grafikun e djathtë lart. Ndërsa pika e zezë tregon krahasimet historike. Në vetëm 25 vite, pasuria mes të rinjëve dhe të moshuarve ka ndryshuar gjerësisht. Në vitin 1989, familjet e vjetra kishin 7.6 herë më shumë pasuri mesatare familjare se sa familjet e reja. Deri në vitin 2013, ai u rrit në 14.7 herë.

Sipas llogaritjeve të ekonomistëve, ata që lindën në vitin 1970 kanë një çerek më pak të ardhura dhe 40 për qind pasuri më pak se një person i njëjtë i lindur në vitin 1940.Nuk është e qartë saktësisht se pse ndodh kjo, thonë ekonomistët. Një arsye mund të jetë se amerikanët e sotëm janë shumë më të ndryshëm se gjeneratat e vjetra. Familjet e bardha dhe familjet aziatike janë shumë më të pasura se sa familjet e zeza në SHBA, e këtu përfshihen të gjitha grupmoshat.

Dallimi mund të jetë për shkak të dallimit në vendimet financiare në mes të rinjve dhe të moshuarve. Të moshuarit në përgjithësi kanë investime më të ndryshme, kryejnë më pak borxhe dhe janë më të duruar ndaj goditjeve financiare sesa të rinjtë.

Nëse të rinjtë duan të rrisin shanset e tyre për të qenë të pasur, një strategji e tyre mund të jetë duke ndjekur si shembull sjelljet e më të moshuarve: Mbajtja e një fondi emergjence, duke paguar borxhin, duke shmangur kredi me kosto të lartë, dhe duke vënë paratë në investime më të larta, thonë ekonomistët.

Por edhe në qoftë se ndiqni këto strategji, trendet nuk mund të jenë gjithmonë në favorin tuaj sepse “disa njerëz thjesht lindin me fat”, përfundojnë ekonomistët./lajmi.net.