Të Infektuar: 1147

Të Shëruar: 874

Të Vdekur: 30

Shpresë e re për vaksinën e koronavirusit

18:16 | 5 Prill 2020

Testet fillestare tek minjtë treguan imunizimin e antitrupave të aftë për të luftuar COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga virusi.

Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Pittsburgh, e cila zhvilloi vaksinën, thotë se ajo dorëzohet përmes një copë të gjilpërave mikroskopike, transmeton lajmi.net.

Gara për të marrë një vaksinë në treg është urgjente pasi rastet në Amerikë tejkalojnë 300,000 dhe shtetet raportojnë më shumë se 9,000 vdekje.

Të dy SARS dhe MERS u studiuan për të zhvilluar vaksinën për virusin e ri SARS-CoV-2.

Ekipi thotë se ishte në gjendje të vepronte shpejt, sepse kishte hedhur bazat gjatë epidemisë së Sindromës së Rendshme Akute të Rindërtimit (SARS) në 2003 dhe Epidemisë së Sindromës së Riparimit të Lindjes së Mesme (MERS) në 2014.

Këto dy viruse, të cilat janë të lidhura ngushtë me virusin e ri, na mësojnë se një proteinë e veçantë, e quajtur proteina spike, është e rëndësishme për nxitjen e imunitetit kundër virusit.

Kur u testua në minj, vaksina prototip të cilën studiuesit e kanë quajtur PittCoVacc, gjeneroi atë që ata e përshkruanin si ‘një rritje të antitrupave’ kundër koronavirusit të ri brenda dy javësh.

Studiuesit e Pittsburgh paralajmëruan se, për shkak se kafshët nuk janë gjurmuar për shumë kohë ende, është shumë herët të thuhet nëse dhe për sa kohë zgjat përgjigja imune kundër COVID-19. /Lajmi.net/