Shkencëtarët kanë zhvilluar një vaksinë që mund të shpëtojë bletët

12:42 | 7 Dhjetor 2018

Shkencëtarët kanë zbuluar vaksinën e parë për insektet dhe shpresojnë se mund të ndihmojë në shpëtimin e bletëve.

I quajtur PrimeBEE, është projektuar për të mbrojtur bletët nga pesticidet amerikane, një sëmundje bakteriale që ka fshirë të gjitha kolonitë.

Vaksina, e cila është e ngrënshme, “mbron bletët nga sëmundjet ndërsa mbron prodhimin global të ushqimit”, tha universiteti, transmeton lajmi.net.


“Bletët që sëmuren dhe vdesin është një kërcënim serioz për ekonominë globale të ushqimit, tha Dalial Freitak, një shkencëtar i Universitetit të Helsinkit i cili zhvilloi vaksinën.

“Edhe një përmirësim i lehtë në jetën e tyre ka një rëndësi të madhe në një shkallë globale,” tha ai.

Qëllimi është për të mbrojtur bletët kundër pesticideve amerikane, një sëmundje bakteriale të shkaktuara nga larva Paenibacillus formuar spore.

Vaksina, e cila është ende në zhvillim, është novatore pasi sistemet imunologjike të insekteve nuk përmbajnë antitrupa, prandaj vaksinat tradicionale nuk funksionojnë.

“Tani kemi zbuluar mekanizmin për të treguar se ju në fakt mund t’i vaksinoni.

“Ju mund të transferoni një sinjal nga një brez në tjetrin,” tha Freitak.

Sëmundja është ‘më e përhapur dhe më shkatërruese e sëmundjeve të bletëve,’ shtoi universiteti. /Lajmi.net/