Shkencëtarët identifikojnë njësinë më të vogël të kohës të matur ndonjëherë

Një ekip fizikantësh kanë regjistruar matjen më të shkurtër të mundshme të kohës: zeptosekondin.

Fun

26/10/2020 12:52

Një zeptosekondë është e trilionta e miliardtë e sekondës. Ose, për t’i dhënë asaj vlerën e tij numerike: 0.0000000000000000000000001, transmeton lajmi.net.

Shkencëtarëve, nga Universiteti Goethe në Gjermani iu kërkua të përdorin matjen për të regjistruar sa kohë duhet për një foton (një grimcë drite) për të udhëtuar nëpër një molekulë hidrogjeni.

Përgjigja është 247 zeptosekonda. Teknikisht, ka matje më të vogla të kohës (joktosekondi). Por shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje t’i masin ato me asgjë.

Në rastin e molekulës së hidrogjenit, fizikantët gjermanë përdorën një teknikë që përfshin rrezet X dhe një mikroskop të fuqishëm për të marrë matjen e tyre.

Në thelb, një përshpejtues i grimcave në Hamburg theu fotonet në molekulat e hidrogjenit dhe një mikroskop i teknologjisë së lartë mati rezultatin.

“Meqenëse e dinim orientimin hapësinor të molekulës së hidrogjenit, ne përdorëm ndërhyrjen e dy valëve të elektronit për të llogaritur me saktësi kur fotoni arriti te e para dhe kur arriti tek atomi i dytë i hidrogjenit”, shpjegoi Sven Grundmann.

Koha që i duhet zemrës së njeriut për të rrahur 60 deri në 100 herë merr mesatarisht 60,000,000,000,000,000,000,000,000,001 zeptosekonda. /Lajmi.net/