SHBA paraqet superkompjuterin më të shpejtë

19:52 | 9 Qershor 2018

Summit, i zbuluar në Oak Ridge National Laboratory në Tennessee, është superkompjuter më i shpejtë në botë me një fuqi përpunimi prej 200 petaflops.

Për pesë vjet një kompjuter nga Kina mbante titullin si kompjuteri më i shpejtë në botë. Tani SHBA pretendon këtë titull për vete. Të premten në Oak Ridge në National Laboratory Tennessee, u zbulua superkompjuteri Summit, raporton  New York Times.

Ai la prapa kompjuterin kinez Sunway Taihu Lehta (93 petaflops ), e cila çoi dy viteve të fundit si kompjuteri më i shpejtë në botë.

Nga e IBM -Built SHBA Superkompjuteri përbëhet prej më shumë se 4.600 nyje, të cilat secila kanë dy Power9 CPU dhe GPU gjashtë NVIDIA Tesla V100. Ai është i madh sa dy fusha të tenisit. Për të ftohur sistemin, nevojiten rreth 15,000 litra ujë për minutë. Konsumi i energjisë i superkompjuterit përafërsisht korrespondon me atë të 8100 familjeve.

Ndër të tjera, Summiti duhet të përdoret në astrofizikë, biomjekësi dhe kërkime mbi inteligjencën artificiale.

Renditja e radhës 500 e superkompjuterëve më të shpejtë do të lëshohet brenda pak javësh . Nëse nuk ka surpriza deri atëherë, Summiti ndoshta do të jetë në krye të listës.