Të Infektuar: 4931

Të Shëruar: 2267

Të Vdekur: 102

Qelizat e trurit kontrollojnë plakjen

8:36 | 3 Qershor 2020

Shkencëtarët nga kolegji mjekësor i Albert Einstein kanë gjetur që qelizat në tru qeverisin hipotalamusin se sa shpejtë fillon plakja në trup.

Gjetjet të bëra në minj, mund të udhëheqin një strategji që të shmangim plakjen e hershme, transmeton lajmi.net.

Hipotalamusi njihet për rregullimin e procesit të rëndësishëm duke përfshirë rritjen, zhvillimin, riprodhimin dhe metabolizmin.

Në vitin 2013, studiuesit bënë një zbulim të surprizuar që hipotalamusi mund të rregullojë plakjen në trupin tonë.

Tani, shkencëtarët kanë pikturuar qelizat në hipotalamus që kontrollojnë procesin: një popullsi e vogël e qelizave burimore nervore të rritur, të cilët dihej se ishin përgjegjës për formimin e neuroneve të reja të trurit.

“Hulumtimi ynë tregon se numri i qelizave burimore nervore hipotalamike bie natyrshëm gjatë jetës së kafshës, dhe kjo rënie përshpejton plakjen”, thotë autori i vjetër, Dongsheng Cai, MD, Ph.D., (profesor i farmakologjisë molekulare në Einstein).

Is Aging Reversible? Scientists Find Way to Reverse Aging in Cells ...

“Por gjithashtu zbuluam se efektet e kësaj humbje nuk janë të pakthyeshme. Duke rimbushur këto qeliza burimore ose molekula që prodhojnë, është e mundur që të ngadalësohen dhe madje edhe të kthehen aspekte të ndryshme të plakjes në të gjithë trupin”.

Në studimin nëse qelizat burimore në hipotalamus e mbanin çelësin e plakjes, studiuesit së pari shikuan fatin e atyre qelizave ndërsa minjtë e shëndetshëm u rritën.

Numri i qelizave burimore hipotalamike filloi të zvogëlohej kur kafshët arritën rreth 10 muaj, që është disa muaj para se të fillojnë të shfaqen shenjat e zakonshme të plakjes, transmeton lajmi.net. “Në moshën e vjetër, rreth dy vjeç në minj, shumica e atyre qelizave ishin zhdukur”, thotë Dr. Cai.

Studiuesit e ardhshëm donin të mësonin nëse kjo humbje progresive e qelizave burimore ishte në të vërtetë duke shkaktuar plakje dhe nuk ishte e lidhur vetëm me të.

Kështu që ata vëzhguan atë që ndodhi kur prishnin selektivisht qelizat burimore hipotalamike në minj të moshës mesatare. “Ky përçarje e përshpejtoi shumë plakjen në krahasim me minjtë e kontrollit, dhe ata kafshë me qeliza burimore të ndërprera vdiqën më herët se normalja”, thotë Dr. Cai.

How to Reverse the Effects of Aging | Tasteful Space

A mund të shtoni qelizat burimore në hipotalamus kundërveprimin e plakjes?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, studiuesit injektuan qelizat burimore hipotalamike në trurin e minjve të moshës së mesme, qelizat burimore të të cilave ishin shkatërruar, si dhe në trurin e minjve të vjetër normal.

Në të dy grupet e kafshëve, trajtimi ngadalësoi ose ndryshoi masat e ndryshme të plakjes, shkruan alternative medicine. Doktor Cai dhe kolegët e tij zbuluan se qelizat burimore hipotalamike duket se ushtrojnë efektet e tyre kundër plakjes duke lëshuar molekula të quajtura mikroRNA (miRNA).

Ata nuk janë të përfshirë në sintezën e proteinave, por përkundrazi luajnë role kryesore në rregullimin e shprehjes së gjeneve, transmeton lajmi.net. MikroRNA janë paketuar brenda grimcave të imëta të quajtura ekzosome, të cilat qelizat burimore hipotalamike lëshojnë në lëngun cerebrospinal të minjve.

Studiuesit nxorën eksozoma që përmbajnë miRNA nga qelizat burimore hipotalamike dhe i injektuan në lëngun cerebrospinal të dy grupeve të minjve: minj të moshës së mesme qelizat burimore hipotalamike të të cilëve ishin shkatërruar dhe minj normalë të moshës mesatare.

Why your face ages and what you can do - Harvard Health

Ky trajtim ngadalësoi ndjeshëm plakjen në të dy grupet e kafshëve, siç matet nga analiza e indeve dhe testimi i sjelljes që përfshinin vlerësimin e ndryshimeve në qëndrueshmërinë muskulore të kafshëve, koordinimin, sjelljen shoqërore dhe aftësinë njohëse.

Studiuesit tani janë duke u përpjekur të identifikojnë popullsinë e veçantë të mikroRNA dhe ndoshta faktorë të tjerë të sekretuar nga këto qeliza burimore që janë përgjegjës për këto efekte kundër plakjes, një hap i parë drejt ngadalësimit të procesit të plakjes dhe trajtimit të sëmundjeve të lidhura me moshën. /Lajmi.net/

Aging in the Time of the Silver Tsunami