Të Infektuar: 1123

Të Shëruar: 847

Të Vdekur: 30

Pse mishi i kuq hap rrugën për sëmundje të zemrës

8:51 | 12 Dhjetor 2018

Hamburgeri një ditë me të vërtetë mund të shkaktojë një sulm në zemër, paralajmëron kërkime të reja.

Konsumi i rregullt i mishit të kuq mund të rrisë nivelet e një sëmundjeje kardiovaskulare, transmeton lajmi.net.

Komponimi organik – i njohur si TMAO (trimethylamine N-oxide) – është prodhuar në zorrë gjatë tretjes.

Nivelet e larta janë shoqëruar me rritjen e rrezikut të goditjeve, sulmeve të zemrës dhe vdekjes së parakohshme.

Tani studimi i parë i këtij lloji ka treguar se ata u rritën mesatarisht tre herë në mesin e pjesëmarrësve të vënë në një dietë me mish të kuq në vetëm një muaj.

Në disa raste ata u rritën dhjetë herë më shumë se ata që hanin pula ose ushqimet vegjetariane.

“Ne e dimë se faktorët e jetesës janë kritike për shëndetin kardiovaskular dhe këto gjetje bazohen në hulumtimet tona të mëparshme mbi lidhjen e TMAO me sëmundjet e zemrës.

“Ata ofrojnë dëshmi të mëtejshme se si ndërhyrjet dietike mund të jenë një strategji efektive trajtimi për të reduktuar nivelet e TMAO dhe për të ulur rrezikun pasues të sëmundjeve të zemrës”.

Studimi, i botuar në Journal European Heart, u bazua në mostrat e gjakut dhe të urinës të marra nga 113 njerëz. /Lajmi.net/