Pajisja që i lejon njerëzit e shurdhër të dëgjojnë përmes gjuhës

Që nga prezantimi i tyre, këto implante kanë transformuar jetën e shumë njerëzve në të gjithë botën, duke lejuar që një i shurdhër apo një person me vështirësi në dëgjim të rifitojë ndjenjën e shëndoshë.

Auto & Tek

02/02/2015 18:43

Për fat të keq, këto pajisje kanë gjithashtu të metat e tyre: ato duhet të futen përmes operacioneve kirurgjike, nuk janë të përshtatshme për të gjitha format e humbjes së dëgjimit, dhe kushtojnë $100,000.

Por, kjo alternativë mbetet një zbulim i shkëlqyer nga shkencëtarët e Universitetit Shtetëror të Kolorados, të cilët kanë arritur të krijojnë një pajisje e cila mundëson përdoruesit e saj që të dëgjojnë përmes gjuhëve të tyre, transmeton Lajmi.net.

Sistemi nuk rikthen dëgjimin, por i konverton tingujt në modele të dallueshme të vibrimit që mund të ndihen përmes gjuhës, dhe në këtë mënyrë u ndihmon përdoruesve që të interpretojnë ndjenjat si tinguj ose si fjalë.

Siç edhe shpjegohet në videon më poshtë, menjëherë pasi i keni vendosur gjuhën edhe trurin që të punojnë së bashku, ju në mënyrë efektive do ta bëni gjuhën tuaj që të dëgjojë. Merr shumë javë kohë vetëm trajnimi me këtë sistem, por truri më pas do të fillojë përfundimisht që të mësojë njohjen e tingujve përmes gjuhës.