Organizatat e huaja të mediave i shkruajnë Kurtit për emërimin e njeriut të VV-së në RTK

Instituti Ndërkombëtar i Shtypit ka bërë me dije se i ka shkruar letër kryeministrit të vendit, Albin Kurti lidhur me emërimin e njeriut të VV-së si drejtor të RTK-së, Rilind Gërvallës. Në një komunikatë për media, IPI bën me dije se bashkë me të, Kurtit letër i kanë çuar edhe katër organizata ndërkombëtare, shkruan lajmi.net.…

Lajme

03/02/2023 15:54

Instituti Ndërkombëtar i Shtypit ka bërë me dije se i ka shkruar letër kryeministrit të vendit, Albin Kurti lidhur me emërimin e njeriut të VV-së si drejtor të RTK-së, Rilind Gërvallës.

Në një komunikatë për media, IPI bën me dije se bashkë me të, Kurtit letër i kanë çuar edhe katër organizata ndërkombëtare, shkruan lajmi.net.

“nstituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI) sot iu bashkua katër organizatave ndërkombëtare për lirinë e mediave me shkrim drejtuar kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, për të ngritur shqetësimet e përbashkëta për një emërim të fundit në Radio Televizionin e Kosovës (RTK) i cili minon progresin e fundit të reformave”, thuhet në komunikatë.

Letra e plotë:

Organizatat tona ndërkombëtare për lirinë e shtypit po ju shkruajnë për të ndarë shqetësimet tona të përbashkëta për procesin e fundit të emërimit të drejtorit të ri të televizionit në Radio Televizionin e Kosovës (RTK) z. Rilind Gërvalla.

Para votimit në Bordin e RTK-së të martën më 31 janar, shumë organizata tona bënë thirrje publike duke shprehur shpresën tonë se përzgjedhja do të bëhet në bazë të meritës, profesionalizmit dhe pavarësisë e jo në bazë të përkatësive politike.

Standardet e Këshillit të Evropës për këtë proces janë të qarta: emërimet nuk mund të përdoren për të ushtruar ndikim politik ose ndikim tjetër mbi funksionimin e medias së shërbimit publik. Individët e emëruar në pozitat drejtuese brenda transmetuesve të shërbimit publik duhet gjithashtu të jenë plotësisht të pavarur nga të gjitha partitë politike dhe interesat e veta.

Megjithatë, vërejmë se lajmet e shumta të publikuara nga mediat në Kosovë kanë treguar lidhje të qarta mes z. Gërvalla dhe partisë suaj politike Vetëvendosje. Organizatat tona besojnë se këto lidhje vënë në pikëpyetje integritetin e procesit dhe rrezikojnë të minojnë më tej besimin e publikut në autonominë politike të transmetuesit.

Kemi monitoruar në mënyrë aktive zhvillimet në transmetuesin publik që nga ardhja e Vetëvendosjes në pushtet, e kemi përgëzuar partinë tuaj në nivel të Këshillit të Evropës për zgjedhjen e bordit të ri të pavarur në mënyrë profesionale dhe transparente me përfshirje të plotë të shoqërisë civile.

Gjithashtu, gjatë misionit tonë të fundit për lirinë e shtypit në Kosovë, si pjesë e Platformës për Sigurinë e Gazetarëve të Këshillit të Evropës, kemi vërejtur përparimin e lavdërueshëm të bërë gjatë administratës suaj në mbikëqyrjen e depolitizimit të RTK-së dhe strukturave të saj menaxhuese pas dekadave të kontrollit shtetëror, përfshirë këtu edhe atë të fundit. vendimet menaxheriale të marra nga Bordi. Ky progres është pranuar edhe ndërkombëtarisht në raportet e BE-së dhe organeve ndërkombëtare të të drejtave të njeriut.

Është jetike që ky përparim i arritur me vështirësi, i udhëhequr nga partia juaj, të mos minohet. Besojmë se për sa kohë që z.

Duhet të organizohet një proces i ri rekrutimi dhe emërimi, me kohë të mjaftueshme për aplikimet, për të siguruar që pozicioni të plotësohet nga një kandidat profesionist dhe i respektuar, pa lidhje me qeverinë apo ndonjë parti politike.

Ne besojmë se kjo do të forconte procesin e vazhdueshëm të reformave të RTK-së, do të ndihmonte në rifitimin e besimit shumë të nevojshëm publik të qytetarëve të vendit në transmetuesin publik funksional të pavarësisë, do ta mbronte më tej RTK-në nga presionet politike dhe do të përfaqësonte një nxitje për lirinë e shtypit dhe demokracinë në Kosovë.

Më gjerësisht, ne ritheksojmë shqetësimin tonë të përbashkët për shkurtimin vjetor të financimit të imponuar për RTK-në nga qeveria juaj – tani në nivelin më të ulët në një dekadë – që ne besojmë se po minon aftësinë e transmetuesit publik për të përmbushur kërkesat e programimit dhe për të përmbushur misionin e tij të shërbimit publik. Duke ecur përpara, ne i bëjmë thirrje administratës suaj që të sigurojë një model financimi të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm për RTK-në. Organizatat tona do të vazhdojnë të monitorojnë nga afër situatën në lidhje me RTK-në në javët dhe muajt e ardhshëm dhe do t’i raportojnë të gjitha çështjet shqetësuese tek institucionet relevante evropiane.

Të fala,

Neni 19 Evropa

Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias (ECPMF)

Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ)

Instituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI)

Reporterët pa Kufij (RSF). /Lajmi.net/