Nissan mbyll fabrikën e makinave në Barcelonë, humb 1.5 miliard euro

Deri kohët e fundit, fabrika Nissan prodhoi klasën Mercedes X dhe Navara, dhe së fundmi atë elektrike NV200.

Auto & Tek

03/06/2020 20:46

Kur u mendua se mijëra punë në fabrikat spanjolle Nissan ishin të sigurta, arriti një pandemi dhe krizë. Dhe në situata të tilla nuk ka mëshirë, kështu që Nissan nuk lë vend për një fabrikë në Barcelonë në planet e saj të biznesit për vitet e ardhshme.

Nissan arriti në përfundim se ishte më mirë të mbyllet fabrika. Kjo do t’u kushtojë atyre një 1.5 miliard euro të jashtëzakonshme. Aktualisht ka debate të mëdha në Spanjë, dhe një numër në rritje i avokatëve besojnë se është më e lirë që Nissan të largohet nga fabrika, domethënë të mbajë prodhimin. Qeveria spanjolle ka të njëjtin mendim, raporton Reuters.

Mediat lokale raportojnë se Nissan u tha punëtorëve se mbyllja e tre fabrikave lokale do t’u kushtonte atyre 1.5 miliard euro.

Kur të mbyllet fabrika, Nissan duhet të kompensojë të gjithë punëtorët dhe furnitorët, por gjithashtu të mbajë koston e çmontimit të fabrikës. Mediat spanjolle deklarojnë se do të duhen Nissan shtatë vjet për të mbuluar koston e mbylljes së fabrikave.

Fabrikat e Nissan në Barcelonë kanë qenë aktive që nga viti 1983, dhe aktualisht punësojnë 2.400 punëtorë dhe një 600 shtesë në objektet e lidhura. Fabrika prodhon automjete komerciale të tilla si Navara dhe e-NV200 elektrike.