Neuroshkenca zbulon se si ndikon mirënjohja që truri tuaj të jetë më i lumtur

Neuroshkencëtarët kanë zbuluar që nëse e ndjen vërtet kur ta thuash fjalën “faleminderit”, do të jesh më i lumtur dhe më i shëndetshëm.

Lifestyle

05/06/2020 17:31

Praktika e rregullt e shprehjes së mirënjohjes nuk është një modë e Epokës së Re, është një aspekt i gjendjes njerëzore që korr përfitime të vërteta për ata që e kuptojnë atë, transmeton lajmi.net.

Psikologët Dr. Robert Emmons nga Universiteti i Kalifornisë në Davis dhe Dr. Michael McCullough nga Universiteti i Miami publikuan një studim në 2015 që shqyrtoi rezultatet fizike të praktikimit të mirënjohjes.

Një e treta e subjekteve në studim iu kërkua të mbajnë një ditar të përditshëm për gjërat që ndodhën gjatë javës për të cilat ata ishin mirënjohës. Një i treti u kërkua të shkruante irritime të përditshme ose ngjarje që i kishin pakënaqësi.

E treta e fundit e grupit iu kërkua të shkruante situata dhe ngjarje ditore pa theks në lidhjen emocionale pozitive ose negative. Në fund të studimit 10-javor, secilit grup u pyet për të regjistruar se si ndjeheshin fizikisht dhe përgjithësisht për jetën.

Grupi i mirënjohjes raportoi të ndjehej më optimist dhe pozitiv për jetën e tyre sesa grupet e tjera. Për më tepër, grupi i mirënjohjes ishte më aktiv fizikisht dhe raportoi më pak vizita te mjeku sesa ata që shkruanin vetëm për përvojat e tyre negative.

Gratitude – Be Happy.

Shëndeti më i mirë fizik

Hulumtime të tjera mbi efektet fizike të mirënjohjes raportojnë edhe rezultate më të prekshme. Përqendrimi në pozitivitetin dhe ndjenjën mirënjohëse mund të përmirësojë cilësinë e gjumit tuaj dhe të zvogëlojë ndjenjat e ankthit dhe depresionit.

Për më tepër, nivelet e mirënjohjes lidhen me disponimin më të mirë dhe më pak lodhje dhe inflamacion, duke zvogëluar rrezikun e dështimit të zemrës, madje edhe për ata që janë të ndjeshëm.

Mirënjohje dhe trurin tuaj

Arsyet pse mirënjohja është kaq ndikuese për shëndetin dhe mirëqenien fillojnë në tru, transmeton lajmi.net. Në një eksperiment neurologjik të kryer nga studiues të Universitetit të Kalifornisë në Los Angeles, aktiviteti i trurit u mat duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike pasi lëndët u nxitën të ndiejnë mirënjohje duke marrë dhurata.

Fushat e trurit që shfaqin aktivitet të shtuar ishin lëvorja kingulare anteriale dhe korteksi prefrontal media, ato që lidhen me njohjen morale dhe shoqërore, shpërblimin, empatinë dhe gjykimin e vlerës, daily health post. Kjo çoi në përfundimin se emocioni i mirënjohjes mbështet një qëndrim pozitiv dhe mbështetës ndaj të tjerëve dhe një ndjenjë lehtësimi nga stresorët.

Mirënjohja aktivizon gjithashtu hipotalamusin, me efekte në rrjedhën e poshtme të metabolizmit, stresit dhe sjelljeve të ndryshme. Hipotalamusi ndodhet në bazën e trurit dhe rregullon hormonet përgjegjëse për shumë funksione kritike, të tilla si temperaturën e trupit, përgjigjet emocionale dhe funksionet e mbijetesës si oreksi dhe gjumi.

Një nga neurokimikët që lidhet me pjesët e trurit të prekur nga mirënjohja është dopamina, një hormon kënaqësie. /Lajmi.net/