Ndëshkimi fizik i fëmijëve nga prindërit, llogaritet krim

Dackat, ulërimat dhe shpullat për fëmijët, tani përbëjnë krim në Francë, vend në të cilin ato janë praktika që përdoren shpesh nga prindërit.

Fun

30/11/2018 20:55

Ligji i sapomiratuar për ndëshkimin fizik përcakton që autoriteti prindëror duhet ushtruar pa dhunë, të asnjë lloji, përfshirë atë fizike, verbale apo psikologjike.

Edhe qeveritë e mëparshme kishin tentuar të ndërhynin në këtë pikë, por ishin ndeshur me rezistencën e konservatorëve.

Në vitin 2016, një ligj u bllokua nga Gjykata Kushtetuese, sepse ishte miratuar në formë amendamenti ndaj një ligji me një tjetër objekt. Asambleja Kombëtare votoi tekstin me vetëm një votë kundër, ajo e një deputeteje të zgjedhur nga ekstremi i djathtë, sipas të cilës ligji i privon prindërit nga të drejtat e tyre.

Një numër deputetësh kanë abstenuar po ashtu. Ligji ishte prezantuar nga një deputet i qendrës, i mbështetur edhe nga qeveria. Deri më tani, ndëshkimet e fëmijëve ishin përcaktuar “dhunime edukative normale”, për t’i diferencuar kështu nga keqtrajtimet e vërteta, por me ligjin e ri ato ndalohen tërësisht.

Franca bëhet kështu vendi i 55-të që ndalon ndëshkimet trupore të fëmijëve, nismë kjo e aplikuar për herë të parë në Suedi në vitin 1979. Aktivistët thonë se, rreth 85 për qind e prindërve në Francë aplikojnë ndëshkimin fizik.

Javën e kaluar madje, 4 pjesëtarë të një familjeje u arrestuan, pasi një nëntëvjeçar u rrah për vdekje në qytetin lindor Mulhouse. Zyrtarë të policisë thanë se djaloshi kishte refuzuar të bënte detyrat e shtëpisë dhe ishte goditur me shkopin e një fshese. Sipas studimeve, fëmijët vuajnë nga çrregullime mendore nëse rrihen.