NASA lanson mburojën e nxehtësisë të nevojshme për shkuarje në Mars

10:11 | 14 Shtator 2018

Teknologjia e re mund të përdoret për hulumtime njerëzore në Planetin e kuq apo aterrimin e njeriut në Mars, thotë hulumtuesi kryesor i NASA-s

Agjencia amerikane e hapësirës – NASA, ka lansuar dhe ka testuar të mërkurën një murojë të re të nxehtësisë, e ngjashme me ambrellën, i cili hap dyert për dërgimin e njerëzve në Mars.

Me teknologjinë e re, me emrin ADEPT, mburoja – e cila për nga forma ngjan me ambrellën e mbyllur – vendoset në raketa më të vogla, me çka në kozmos mundëson mbrojtjen e ngarkesave më të mëdha deri sa hyjnë në atmosferën e Tokës, ka thënë Brandon Smith, hulumtues kryesor i NASA-s në këtë projekt, transmeton Reuters.

ADEPT është lansuar me raketë suborbitale, është testuar në portin kozmik në Meksikën e Re jugore.

Ajo është vendosur në lartësi mes 100 e 120 kilometra para se të hapet dhe me sukses është kthyer në Tokës.

NASA po përgatitet për dërgimin e një automjeti të ri robotik në Mars në vitin 2020, ndërsa astronautë njerëzorë planifikon që në atë planet t’i dërgojë në vitin 2033