Misteret historike të pazgjidhura deri më tani, përfundimisht zgjidhen (Foto)

Mijëvjeçarët e historisë na lanë me mistere të shumta që shkencëtarët ende nuk mund t'i kuptojnë.egjithatë, falë teknologjive të reja, pjesët e tyre më në fund janë zgjidhur.

Fun

24/08/2017 13:32

Ne kemi zgjedhur disa sekrete të lashta që bashkëkohësit tanë arritën të zbulonin. Lexoni në fund për të gjetur një fakt të habitshëm rreth krishterimit!

12. Qytetërimi i zhdukur Nazca
Njerëzit e Nazçës u bënë të famshëm për shkak të vizatimeve të mëdha të bëra në sipërfaqen e shkretëtirës Nazca në Peru. Kishte teori të origjinës së tyre të huaj derisa shkencëtarët përcaktuan se njerëzit e Nazca-s i përdornin këto geoglyphs për të komunikuar me zotat duke lëvizur përgjatë linjave.
Zhdukja e qytetërimit të tyre ka qenë jo më pak misterioze deri vonë. Hulumtuesit e Universitetit të Cambridge-it vërtetuan se ajo u mposht nga një thatësirë ​​e shkaktuar nga shpyllëzimi.

11. Sekreti nëntokësor i ishullit të Pashkëve
Duhet ta falënderojmë legjendaren Thor Heyerdahl për zbulimin e sekreteve të ishullit të Pashkëve dhe idhujt e tij të gurit. Ai ishte ai që nisi një ekspeditë për të eksploruar ishullin.
Ai ishte gjithashtu i pari që kryente gërmime në vend, duke mësuar se kokat e Moai-t në të vërtetë kanë trupa, disa prej të cilëve kanë arritur lartësinë prej 20 këmbë. Megjithatë, zbulimi më i madh ishte eksperimenti i tij që provoi se statujat mund të bëheshin me mjetet që besohej se ishin popullor në mesin e njerëzve të asaj kohe.

10. Varrezat e balenave në Kili
Një varrezë e madhe balenë u gjet në mes të shkretëtirës së Ataçamës në Kili. Shkencëtarët nuk mundën të kuptonin se çfarë mund të kishte shkaktuar një vetëvrasje masive të balenave derisa të konstatohej se eshtrat i përkisnin periudha të ndryshme kohore, e para e të cilave ndodhi rreth 20,000 vjet më parë. Vdekja e gjigandëve të detit u shkaktua nga lulëzimi i algave toksike.

9. Shënime misterioze në një kopje të Odisea
Një kopje 500-vjeçare e Odisejës së Homerit shfaqën shënime të çuditshme me dorë në një gjuhë të panjohur. Entuziastët italian Daniele Metilli dhe Giulia Accetta përcaktuan se shënimet ishin një tip i veçantë stenografi i shpikur nga Jean Coulon de Théveot.
Vetëm avancimet e fundit teknologjike dhe qasja e plotë e të dhënave u lejua që zbulimi të ndodhte. Megjithatë, vetë stenografia u tregua shumë më interesante sesa kuptimi i saj: ishte vetëm një përkthim francez nga greqishtja.

8. The sinkhole e zezë në Florida
Arkeologët kanë njohur për zhavorin në lumin Aucilla, në jug të Tallahassee, FL, për vite me rradhë. Për shkak se është kaq e errët, nuk ka pasur zhytje atje derisa Jessi Halligan, një profesor në Universitetin Shtetëror të Floridës, vendosi të bënte kërkime.
Projekti i saj solli rezultate të papritura: ekspedita e saj e zhytjes gjeti tuska të mastodonit që kishin groove të gjata të lëna nga mjetet njerëzore – dhe ato u gjetën aty afër. Zbulimi fuqimisht sugjeron që njerëzit kanë banuar në zonën e Floridës shumë më herët sesa që ishte menduar fillimisht, që daton 14,500 vjet.

7. Kompjuteri i parë i grekëve
Mekanizmi Antikythera është quajtur kompjuteri i parë në botë. Ajo u gjet në një anije të mbytur në rreth 80-50 BC. Rasti i drurit u hoq dhe pjesët metalike u gërryenin.
Vetëm kohët e fundit shkencëtarët më në fund arritën të zbulojnë qëllimin e saj: ai ishte një mjet navigimi. Është e mahnitshme që një makinë kaq e sofistikuar mund të ekzistonte në atë kohë. Një mekanizëm tjetër i tillë u zbulua vetëm gjatë një mijëvjeçari më vonë.

6. Ushtria e humbur e Cambyses II
Në 524 BC, ushtria e Mbretit Persian Cambyses II u shpërngul kundër Etiopianëve. Mbi 50,000 ushtarë shkuan për të pushtuar oazet, por të gjitha u zhdukën pa gjurmë, duke lënë prapa vetëm një legjendë.
Vetëm kohët e fundit shkencëtarët Angelo dhe Alfredo Castiglioni kanë gjetur eshtrat e ushtrisë legjendare, duke dëshmuar se gjatë 13 viteve të punës së tyre, luftëtarët nuk u zhdukën, por u vranë në një stuhi të fortë të rërës.

5. Koka e Bosham
Edhe gjetjet më të diskutueshme mund të identifikohen duke përdorur teknologjitë moderne. Për shembull, kreu i Boshamit ishte pa emër për 2 shekuj për shkak të gjendjes së keqe.
Një zbulim me lazer kohët e fundit ndihmoi në identifikimin e kokës 350 kile si një që i përkiste një statuje të madhe të perandorit romak Trajan. Tani mendohet se statuja e përshëndeti udhëtarët në portin e Chichester, ndërsa kreu vetë është bërë një nga reliket më të rëndësishme të Britanisë Romake.

4. Shkëmbinjtë “Vërtitës” në Luginën e Vdekjes
Gjithkush që sheh gurët në Luginën e Vdekjes, Kaliforni, ndjen lëkurën e tyre të zvarritet sepse duket sikur lëvizin sapo të largohesh prej tyre.
Nuk kishte asnjë shpjegim për fenomenin derisa Ralph Lorenz provoi se një formë e akullit formon rreth gurëve në dimër. Kur ajo thaws, shkëmbinjtë fillojnë të fluturojnë për shkak të erërave.

3. Varri i zhdukur i Richard III
Varrin e Richard III u konsiderua i shkatërruar dhe kufoma e tij u hodh në lumë kur manastiri në të cilin ishte varrosur ishte blerë nga një sipërmarrës privat.
Shkencëtarët nga Univerziteti i Leicesterit shpresonin se mund të gjenin varrin dhe jo më kot, siç doli. Projektet e tyre ambicioz ishte i suksesshëm dhe testi i ADN-së tregoi se eshtrat që gjetën ishin me të vërtetë ato të Richard III.

2. Ekuipazhi i humbur i Mary Celeste

Mary Celeste ishte një anije e njohur e fantazmave e gjetur në 1872 pa një gjurmë të ekuipazhit të saj apo ndonjë dëmtimi.
Kimisti Dr Andrea Sella kreu një eksperiment që shpjegoi fenomenin. Kishte rreth 1,700 fuçi alkool në mbajtësin e ngarkesës së anijes që mund të zinte zjarr dhe të bënte një “shpërthim të padukshëm”, në të cilin një mur zjarri ndiqej nga një valë e ajrit të ftohtë, duke mos lënë zjarr ose blozë. Ekuipazhi mund të kishte braktisur anijen dhe të zhdukej në det.

1. Helikopteri i lashtë egjiptian
Hieroglyphs Abydos në tempullin e Osiris shkaktuar një diskutim të madh për shkak të simboleve të dyshuar të një helikopteri, një tank, dhe madje edhe një jet mes tyre. Ka pasur shumë teori që kanë rezultuar në lidhje me njohuritë e fshehta të egjiptianëve të lashtë.
Sidoqoftë, shkencëtarët arritën të rivendosnin hieroglifet origjinale dhe të provonin se ato ishin “tweaked” nga koha dhe përkeqësimi. Truri ynë na mashtroi duke parë forma të njohura në to. /Lajmi.net/