Kështu funksionon kinemaja e parë me ekran LED

Në Cineplexx Wienerberg, projektori klasik i filmit u zëvendësua nga një ekran LED me nëntë milionë piksela. Kjo sjell me vete disa avantazhe.

Auto & Tek

30/11/2018 09:46

Ndryshe nga kinematë tjera, imazhi nuk është hedhur me një projektor mbi një ekran, por me një ekran LED i riprodhuar. Ky është ekrani i parë i këtij lloji në Vjenë dhe ka vetëm rreth 20 kinema në mbarë botën të pajisura me teknologji të tillë, transmeton lajmi.net.

Përparësitë e ekranit janë të krahasueshme me ato që një televizor në shtëpi ka mbi një projektor: ngjyrat janë më të forta, kontrasti është më i lartë, e zeza është me të vërtetë e zezë. Një vizitë provë nga zona e ardhshme tregoi se zeza në ekran ishte e padallueshme nga errësira natyrore e sallës. Se ngjyrat duken shumë më të forta, është veçanërisht e dukshme në filma të animuar si “The Grinch “. Megjithatë, përmbajtja 3D nuk ofrohet këtu. “Për shkak se kontrasti në ekran është aq i lartë sa që 3D nuk është e nevojshme,” thotë CEO Cineplexx Christian Langhammer . Gama e lartë e kontrastit përfiton mbi të gjitha paraqitjen e përmbajtjes HDR.


Në detajet teknike: Me nëntë milionë pixels LED, ekrani mund të ndriçojë një sipërfaqe prej 10.3 me 5.4 metra. Kjo e bën të plotë 4K të mundshme me 4,096 me 2,160 piksele. Pikselat janë 2.3 milimetra larg njëri-tjetrit. Ndriçimi është sipas Samsung dhjetë herë më i fortë se sa projektuesit konvencionalë të kinemasë.

Ekrani përbëhet nga 96 module individuale që mund të zëvendësohen nëse pixels janë të dëmtuara. Një vështrim prapa ekranit tregon një kompjuter portativ dhe disa kabllo për të cilat secili modul është i lidhur.

Shpenzimet
Muri LED ka kushtuar sipas Langhammer 750,000 euro. Për krahasim: Një projektor kushton 50,000 deri në 60,000 euro. Dallimi i çmimeve është kaq i madh në blerjen, por Langhammer dëshiron të pozicionohet ndër të tjera si një lider i inovacionit midis operatorëve të kinemasë austriake. /Lajmi.net/