Ja si ‘iPhone’-i juaj ua merr të dhënat personale ndërsa jeni në gjumë

19:55 | 29 Maj 2019

Një numër i madh aplikacionesh popullore të smartfonit ‘iPhone’ po grumbullojnë të dhëna personale pa dijeninë e përdoruesve.

Pas lidhjes së iPhone me softuer monitorues, The Washington Post zbuloi se më shumë se 5.400 aplikacione të popullarizuara po dërgonin të dhëna nga pajisja tek palët e treta, transmeton lajmi.net.

Shtrirja e të dhënave të grumbulluara është e gjerë, me gjurmuesit që përfshijnë informacione të ndjeshme si imella, numra telefoni, IP adresa dhe vendndodhja e saktë e një përdoruesi, ndër të tjera.

Gjurmuesit e aplikacioneve shpesh janë më të ngarkuar gjatë natës, kur pronari i pajisjes është në gjumë ose kur pajisja nuk përdoret.

Ata shpesh përfitojnë nga funksioni “Background App Refresh” të Apple, i cili u lejon aplikacioneve të transmetojnë të dhëna kur ato nuk përdoren në mënyrë aktive.

Ndërsa ata mund të përmirësojnë përvojën e përdoruesit, Washington Post zbuloi se procesi përfundon duke transferuar informacione të ndjeshme në kompanitë e përcjelljes së palëve të treta, të tilla si Amplitude, Appboy dhe Demdex.

Të dhënat e grumbulluara dhe të përbashkëta me këto kompani arritën në 1.5 gigabajt gjithsej, të cilat për disa përdorues mund të barazojnë me gjysmën e shpërndarjes mujore të të dhënave.

OneDrive, Intuit’s Mint, Nike, Spotify, Weather Channel, Washington Post, Yelp, Citizen dhe DoorDash janë vetëm disa prej aplikacioneve të shumta, të cilat shpërndajnë të dhënat personale të përdoruesve.

“Ato janë të dhënat tuaja personale. Pse duhet të largohen edhe nga telefoni juaj? Pse duhet të mblidhet nga dikush kur nuk e dini se çfarë do të bëjnë me të?”, tha Patrick Jackson, zyrtari kryesor i teknologjisë për shkëmbimin e privatësisë, për Post.

Me sasinë e të dhënave të ndjeshme që gjurmohen nga aplikacionet popullore, shumë veta besojnë se problemi bie mbi Apple.

“Ne, Apple, bëjmë punë të madhe për t’i ndihmuar përdoruesit të mbajnë të dhënat e tyre private,” tha firma. /Lajmi.net/