Intelegjenca Artificiale dhe robotët, nuk paraqiten rrezik për humbjen vendeve të punës

Pak vende pune janë në rrezik të automatizimit nga Intelegjenca Artificiale dhe robotika sesa parashikimet e mëparshme si kanë paralajmëruar, sipas një raporti nga OECD, një grup ndërqeveritar i vendeve me të ardhura të larta.

Auto & Tek

03/04/2018 20:42

Studimi i ri ofron një ‘kundërpikë’ për një letër me ndikim të vitit 2013 nga akademikët e Universitetit të Oksfordit Carl Frey dhe Michael Osborne, i cili paralajmëroi se rreth 47 për qind e vendeve të punës në SHBA ishin në rrezik të lartë për t’u automatizuar.

Hulumtimet e Frey dhe Osborne vendosin tonin për pjesën më të madhe të debatit të fundit rreth automatizimit, dhe mesazhi i tij është përsëritur në studimet e mëvonshme.

Studiuesit zbuluan se vetëm 14 për qind e vendeve të punës në vendet e OECD-së – që përfshin SHBA, Mbretërinë e Bashkuar, Kanada dhe Japoni – janë “shumë automatizuar”, që do të thotë probabilitetin e tyre për automatizim është 70 për qind ose më e lartë.

Vetëm në Amerikë për shembull, raporti sugjeron që 13 milionë vende pune do të shkatërrohen për shkak të automatizimit.

“Meqë humbjet e vendeve të punës nuk ka gjasa të shpërndahen në mënyrë të barabartë në të gjithë vendin, kjo do të përbëjë disa herë ndërprerjen e ekonomive lokale të shkaktuara nga rënia e industrisë së makinave në Detroit në vitet 1950 ku ndryshimet në teknologji dhe automatizimi në rritje, ndër faktorët e tjerë, humbje të vendeve të punës “, shkroi hulumtuesit.