Hulumtimet e fundit mund të parandalojn kancerin në zorrën e trashë

Kanceri i zorrës së trashë, Crohn dhe sëmundjet e tjera të zorrëve mund të trajtohen më mirë, ose madje të parandalohen, falë një lidhjeje të re midis inflamacionit dhe një procesi të zakonshëm qelizor, të krijuar nga Universiteti i Warwick.

Lifestyle

05/06/2020 15:55

Udhëhequr nga Dr Ioannis Nezis në Shkollën e Shkencave të Jetës të Warwick, hulumtimet e reja demonstrojnë se autofagia, një proces thelbësor përmes së cilës qelizat prishen dhe riciklojnë elemente të dëmshëm ose të dëmtuar brenda vetes për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm, shkakton inflamacion të indeve kur jofunksional, i cili nga ana tjetër na lë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të dëmshme, veçanërisht në zorrë, transmeton lajmi.net.

Kuptimi i kësaj lidhje mund të çojë në trajtime më efektive për sëmundjet e zorrëve, të tilla si kanceri i zorrës së trashë, sindromi i zorrës së irrituar, sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerativ, duke u dhënë profesionistëve të kujdesit shëndetësor mundësinë për të synuar shkakun rrënjësor të këtyre sëmundjeve, duke rregulluar dhe kontrolluar autofaginë.

Ushqime të tilla si shegë, rrush të kuq, dardha, kërpudha, soje dhe bizele të gjelbra përmbajnë komponime natyrale të cilat mund të aktivizojnë autofaginë, duke ndihmuar në parandalimin e inflamacionit dhe sëmundjeve të zorrëve.

Në një punim të ri të botuar në “Nature Communications”, Dr Nezis dhe kolegët kanë identifikuar, për herë të parë një proteinë e cila rregullohet nga autofagia. E quajtur Kenny, proteina përmban një motiv aminoacidesh që shkaktojnë që vetë të prishet nga autofagia. Kur autofagia është jofunksionale, Kenny grumbullohet dhe shkakton inflamacion.

Studiuesit e identifikuan këtë fenomen në mizat e frutave, duke e kthyer Kenny fluoreshente, kështu do të ishte e dukshme, dhe duke vëzhguar në një nivel mikroskopik që proteina ishte e pranishme në qelizën ku po ndodhte autofagia, shkruan Alternative Medicine.

Ata gjithashtu vunë re se autofagia jofunksionale shkakton inflamacion serioz në mizat e frutave, veçanërisht në zorrë, gjë që e bën indin të përflakur, duke shkaktuar sëmundje dhe duke e bërë jetëgjatësinë e një fruti të fluturojë gjysmën e asaj të mizave të tjera, transmeton lajmi.net.

Për të parandaluar sëmundjet serioze të zorrëve të shkaktuara nga inflamacioni, Dr Nezis dhe kolegët e tij shprehen se është e nevojshme të gjesh mënyra për të kontrolluar dhe rregulluar autofaginë.

Njerëzit janë në rrezik edhe më shumë nga lidhja midis autofagisë, inflamacionit dhe një zorrë jofunksionale ose të sëmurë, sepse trupave tanë u mungon motivi i rregullt i aminoacideve që Kenny i përdor në mizat e frutave, duke e bërë ndarjen e tij nga autofagia të vështirë për tu kontrolluar ose rregulluar. /Lajmi.net/