Gratë që refuzojnë të kenë bebe për të shpëtuar planetin!

19:32 | 10 Qershor 2018

Oonagh Dalgliesh është e para që pranon se ndihet e mërzitur. Ajo është e magjepsur nga ideja e shikimit të një fëmije të rritet, e mrekullisë në atë buzëqeshje të parë të shtrembër, atyre hapave paraprakë të parë dhe përpjekjeve të reja në pavarësi që shkrijnë zemrat më të nënave.

Megjithatë, ajo ka vendosur që ajo kurrë nuk do të përjetojë gëzimin e zbulimit se ajo është shtatzënë.

Me një punë të mirë të paguar si menaxhere, ajo është financiarisht mirë. Dhe për vitin e kaluar, ajo ka qenë në një marrëdhënie serioze me një njeri që dëshiron të bëhet baba.

Pra, çfarë ka nxitur këtë vendim të rëndësishëm? Thënë thjesht? Dëshira e saj për të shpëtuar planetin.

“Njerëzit janë nxitësi më i madh i ndryshimeve klimatike dhe kontributeve të gazrave serrë, të shpyllëzimit dhe aciditetit të oqeaneve”, shpjegon ajo me zell.

“E vetmja gjë që do t’i rregullojë këto probleme është që të ketë më pak njerëz në planet. Nuk e kuptoj se është e justifikuar të bëj më shumë njerëz sesa kemi. Po, unë kam një instinkt të nënës, por kurrë nuk do të ndryshoj mendjen time. ‘

Ekstreme? Ndoshta. Por, e habitshme siç duket, Oonagh është një nga një numër i grave britanike që vendosin të mbeten pa fëmijë, jo për shkak të aspiratave të karrierës apo paaftësisë për të gjetur një partner, por për shkak se ata janë të shqetësuar për ndikimin dëmtues të mbipopullimit në Toka.

Popullsia globale, thonë ata, po rritet me një normë prej një miliardë çdo 12 deri në 15 vjet.

Deri në vitin 2050, vlerësohet se do të jetë rritur me 30 përqind.

Vitin e kaluar, popullsia e Britanisë së Madhe pa rritjen më të madhe vjetore në gati 70 vjet.

Megjithëse Zyra për Statistikat Kombëtare tha se migrimi ndërkombëtar ishte nxitësi kryesor i rritjes, ka pasur edhe rritje në lindje dhe më pak vdekje. Me konsumimin tonë të rëndë të lëndëve djegëse fosile të tilla si nafta, qymyri dhe gazi, ata argumentojnë, ne aktualisht përdorim pothuajse tre herë burimet e rinovueshme që toka jonë mund të ofrojë.

Ne jemi gjithashtu një nga vendet më të varfra të natyrës në Evropë, duke humbur specie të kafshëve të egra, mbi normën mesatare globale.

Përveç kësaj, ne jemi të kujdesshëm, kemi nevojë për 200,000 shtëpi të reja në vit për të përmbushur kërkesat e popullatës sonë në rritje dhe, befasisht, Anglia me popullsi të dendur juglindore renditet 161 në 180 fusha globalisht në aspektin e aftësisë së saj për të ofruar mjaftueshëm ujë për banorët e saj.

Çështjet e popullsisë bamirëse britanike janë një nga aktivistët kryesorë të subjektit të mprehtë të kontrollit të popullsisë.

Natyrisht, shkatërrimi i fatkeqësive rreth rritjes së popullsisë nuk është asgjë e re.

Thomas Malthus, një klerik anglikan i shekullit të 18-të, besonte se shpërthimi i popullsisë do t’i nënshtronte botës urinë dhe katastrofën, duke parashikuar që popullsia do të dyfishohej çdo 20 vjet derisa njerëzit nuk ishin më në gjendje të prodhonin të korra aq shpejt sa të ushqeheshin.

Ajo vendosi se nuk do të kishte fëmijë pasi studionte Ndryshimin e Klimës dhe Menaxhimin e Energjisë në Universitetin e Perëndimit të Anglisë.

‘Njerëzit janë të befasuar kur shohin një grua të re, e cila është aq e sigurtë se nuk dëshiron të ketë fëmijë. Unë nuk i dhashë arsyetimet e mia – mendova se nuk duhet të bëja. ‘

Mirëpo ajo nuk është e vetmja, edhe shumë gra tjers në Britani po e bëjnë të njejtën gjë.