Eksperti mitrovicas tregon çfarë helmi mund të përmbajnë zarfet e ardhur nga Serbia

Mexhit Musa, doktor shkence i Kimisë Toksikologjike, ka thënë se pothuajse të gjitha llogaritë fiskale në Serbi përmbajnë substancën e rrezikshme Bisphenol A (BPA).

Lajme

13/10/2019 23:35

Eksperti i Kimisë Toksikologjike, Mexhit Musa, ka bërë të ditur se çfarë substance mund të përmbajnë zarfet e ardhura nga Serbia.

Përmes një shkrimi, ai ka bërë të ditur se pothuajse të gjitha llogaritë fiskale në Serbi përmbajnë substancën e rrezikshme Bisphenol A (BPA), sipas një studimi nga Alternativa për kontrollimin e substancave (ALHem) të kryer si pjesë e fushatës së Llogarisë Toksike.

“Kjo substancë është treguar se ka një efekt të dëmshëm në frytin e nënës, ndërhyn në sistemin endokrin, shkakton reaksione alergjike të lëkurës dhe acarim të frymëmarrjes, si dhe shkakton dëmtim të rëndë të syve”, ka bërë të ditur Musa.

Tutje ai ka shkruar se “Se situata është serioze tregon se absolutisht të gjitha mostrat e rrotullave fiskale të importuara në Serbi janë pozitive me bisphenol A. Ndërsa 88.9 për qind e llogarive fiskale nga shërbimet publike përmbajnë doza të tepërta të kësaj substance kimike”.

Shkrimi i plotë i Mexhit Musas pa ndërhyrje:

Pothuajse të gjitha llogaritë fiskale në Serbi përmbajnë substancën e rrezikshme Bisphenol A (BPA), sipas një studimi nga Alternativa për kontrollimin e substancave (ALHem) të kryer si pjesë e fushatës së Llogarisë Toksike. Kjo substancë është treguar se ka një efekt të dëmshëm në frytin e nënës, ndërhyn në sistemin endokrin, shkakton reaksione alergjike të lëkurës dhe acarim të frymëmarrjes, si dhe shkakton dëmtim të rëndë të syve.

Se situata është serioze tregon se absolutisht të gjitha mostrat e rrotullave fiskale të importuara në Serbi janë pozitive me bisphenol A. Ndërsa 88.9 për qind e llogarive fiskale nga shërbimet publike përmbajnë doza të tepërta të kësaj substance kimike.

Bisphenol A kryesisht përdoret për përpunimin e plastikës, letrave fiskale, zarfave, letrave të ndryshme. Shishe uji, shishe për fëmijë, pajisje sportive, mbushës dentar, CD dhe DVD, dhe pajisje elektronike shtëpiake. Produktet plastike e përmbajnë këtë substancë që nga vitet ’50. Bisphenol A është përdorur edhe për sintezën e poloneve të polonulfonit dhe ketoneve polieter dhe si një frenues i polimerizimit në PVC. Bisphenol A mund të gjendet gjithashtu në kanaçe ushqimore dhe pije.

Bisphenol A është aktualisht një nga kimikatet më komerciale të përdorura në prodhimin e letrës termike si një zhvillues i ngjyrave. Ajo nuk është e lidhur kimikisht në letër në mënyrë që të mund të zhytet në lëkurë pas kontaktit dhe të shkaktojë komplikime të ndryshme.

Sipas rregulloreve evropiane, kompanitë që prodhojnë, importojnë ose shpërndajnë produkte që përmbajnë substanca shqetësuese, siç është bisphenoli A, janë të detyruar të njoftojnë të gjitha palët e përfshira në zinxhirin e furnizimit, si dhe konsumatorët, nëse ata kërkojnë.

Që nga viti 2008, disa qeveri kanë vënë në dyshim sigurinë e saj, duke i bërë shitësit të tërheqin produkte që përmbajnë polikarbonat. Administrata e Ushqimit dhe Barnave e ShBA.-së, FDA, tërhoqi autorizimin e saj për të përdorur BPA në shishe për fëmijë, paketim ushqimesh për fëmijë, por vendimi u bazua në faktin se njerëzit ndaluan blerjen e produkteve të tilla për arsye sigurie. Bashkimi Evropian dhe Kanada kanë ndaluar përdorimin e BPA në shishe për fëmijë. Deri sa shteti serb ende nuk e ka bërë këtë. Qeveria e Kosovës, duhet ti hapë sytë jo vetëm për këtë materie organike toksike, por edhe për shumë e shumë gjëra që e shqetësojnë popullatën.