Disa ekspertë po e klasifikojnë Alzheimerin si diabeti i tipit 3 dhe ja pse…

9:49 | 14 Korrik 2020

Alzheimer është një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjes në botën e zhvilluar si një e tërë. Dhe menjëherë pranë saj në ato statistika, diabeti.

Duke pasur parasysh se si të moshuarit janë grupi me rritje më të shpejtë në botën e zhvilluar, ata numra do të vazhdojnë të rriten. Shumë studiues besojnë se deri në vitin 2050, 106 milion njerëz do të preken nga Alzheimer, transmeton lajmi.net.

Cila është lidhja midis Alzheimerit dhe diabetit?

Sipas disa studimeve të fundit, rezistenca ndaj insulinës është një nga shkaqet kryesore të dëmtimit të hershëm të trurit që përfundimisht çon në Alzheimer. Kjo e vë sëmundjen në lidhje të ngushtë me diabetin e cila është shkaktuar edhe nga rezistenca ndaj insulinës ose nga konsumimi i shumë karburanteve.

Ky nuk është vetëm një problem për njerëzit më të vjetër. Jo vetëm që rezistenca ndaj insulinës është gjithnjë e më e zakonshme tek njerëzit e moshës së mesme dhe të rinj, por dëmtimi i trurit që përfundimisht çon në Alzheimer mund të vërehet edhe para sëmundjes.

Humbja e kujtesës, funksioni i ngadaltë i trurit, zvogëlimi i IQ – të gjitha këto probleme mund të përkeqësohen ngadalë por në mënyrë të konsiderueshme për vite të tëra edhe para se të mund të diagnostikohet dementia ose Alzheimer , shkruan daily health post. Dhe mungesa e një diagnoze zyrtare nuk do të thotë që ky nuk është një problem që ia vlen të merreni ose parandaloni.

Cila është zgjidhja?

Një dietë e duhur, shtojcat dhe stërvitja jo vetëm që mund të parandalojnë, por edhe të ngadalësojnë dhe të kundërt çmendurinë dhe Alzheimerin nëse kapen herët.

Ndërsa Dr Hyman thotë: “Për ta bërë atë, ju duhet të kontrolloni insulinë tuaj dhe të balanconi nivelin e sheqerit në gjak, gjë që do t’ju lejojë të kapërceni diabetin dhe të ekuilibroni gjendjen tuaj shpirtërore, të ndihmoni përqendrimin tuaj, të ndihmoni në rritjen e nivelit të energjisë tuaj dhe të parandaloni të gjitha sëmundjet e trurit të lidhura me moshën përfshirë Alzheimerin”.

Për disa këshilla më të përgjithshme, këtu janë 8 hapa për ngadalësimin ose kthimin e shkaqeve rrënjësore të diabetit dhe Alzheimerit:

  1. Bilanconi sheqerin në gjak. Kjo do të thotë të hani ushqime më pak të rafinuara, më pak sheqer, alkool, kafeinë, qumështore, ushqime të përpunuara, etj.
  2. Përkundrazi, duke u përqendruar më shumë në ushqime të shëndetshme si avokadot, arrat, mishin e ushqyer me bar, vaj ulliri dhe kokosi dhe yndyrna të tjera të shëndetshme.
  3. Ushtroni çdo ditë. Një këshillë e zakonshme dhe në dukje themelore, por sidoqoftë vendimtare. Edhe një shëtitje e shpejtë e përditshme 30-minutëshe mund të ndryshojë jetën dhe të ndryshojë tërë të ardhmen tuaj mjekësore.
  4. Kontrolloni në mënyrë rutinore nivelet e seksit tuaj dhe të hormoneve tiroide. Pabarazia hormonale mund të kontribuojë ndjeshëm në rezistencën tuaj ndaj insulinës dhe problemeve të tjera themelore.
  5. Mos u turpëroni nga shtesat. Edhe nëse jeni duke ngrënë mirë, është ende e mençur të përqendroheni në të paktën disa shtesa themelore.
  6. Trupat tanë nuk janë vërtet të dizajnuar për të arritur në epokën e përparuar që mjekësia moderne i ndihmon ata të arrijnë, kështu që nëse duam të jemi të shëndetshëm në pleqërinë tonë, duhet të ndërmarrim disa hapa shtesë gjatë rrugës. Shtesa të tilla zakonisht përfshijnë vitaminën D3, probiotikë të mirë, folate dhe B6 & B12, shtesa yndyrore omega-3, shumë-vitamina, zink dhe magnez, dhe të tjerët.
  7. Kontrolloni stresin tuaj. Shumë prej nesh udhëheqin mënyra jetese ekstreme të stërholluar dhe stresuese edhe pse jeta moderne duhej të bënte jetën tonë “më të lehtë”. Menaxhimi i stresit tonë është me rëndësi, megjithatë, pasi shpesh mund të heqë ekuilibrin tonë hormonal dhe biokimik.
  8. Gjumi është jetik për të gjitha proceset në trupin tonë, përfshirë trurin tonë. Është veçanërisht e rëndësishme për të parandaluar Alzheimerin dhe çmendurinë, sepse është ajo që shëron trurin tonë gjatë natës. Prandaj, të paktën 7-8 orë gjumë të qëndrueshëm çdo natë është shumë e rëndësishme. /Lajmi.net/