Burri kap peshkun 100 milionë vjeçarë – Kjo është hera e parë që dikush ka zënë peshkun “e gjallë fosil”

14:43 | 17 Tetor 2021

Një aligator ‘fosil i gjallë’ gjendet për herë të parë në një lumë Kansas.

Një krijesë e njohur si një “fosil i gjallë” – garuesi i aligatorit – ka gjetur rrugën për në Kansas për herë të parë në historinë e dokumentuar, shkruan lajmi.net.

Angler Danny Lee “Butch” Smith kapi peshkun 4.5 këmbë, 39.5 paund (1.37 metra, 17.92-kilogram) në 20 shtator në një udhëtim rutinë peshkimi në lumin Neosho, sipas Departamentit të Kansasit për Kafshët e Egra dhe Parqe. Të dhënat fosile të aligatorit datojnë afro 100 milionë vjet më parë, prandaj edhe pseudonimi “peshk i gjallë fosil”.

Smith e ka parë aligatorin më parë – hunda e gjatë, hunda e shkurtër dhe njollat ​​janë vendase në Kansas – por asgjë si kjo. Kjo ndodh sepse aligator gar nuk janë vendas në ujërat e Kansas.

“Kur doli nga uji herën e parë … u trondita, u shtanga. Kam parë gar kërcejnë, por asgjë si kjo nuk bëri.” Tha Smith. “Kjo është një marrëveshje një herë në jetë, jam i sigurt.”
Ndryshe nga veshjet e tjera që shihen zakonisht në Kansas, veshja e aligatorit ka një feçkë më të gjerë dhe i ngjan një aligatori amerikan.

Peshku i rrallë mund të gjendet nga Ohio jugperëndimore dhe Illinois jugor deri në pellgun e kullimit të lumit Mississippi, dhe shtrihet në jug të Gjirit të Meksikës, sipas Shërbimit të Peshkut dhe Kafshëve të Egra të Shteteve të Bashkuara.

Në 26 vitet e tij të punës me Departamentin e Kansasit për Jetën e Parë dhe Parqet, mbikëqyrësi rajonal i peshkimit Sean Lynott tha se kjo është vetëm hera e tij e dytë ose e tretë që takon një specie jo vendase në lumë.

Prezantimi i specieve jo-vendase është i dëmshëm sepse ato mund të sjellin sëmundje dhe të prishin ekosistemin. It’sshtë gjithashtu e paligjshme në Kansas të lëshosh peshk në ujërat publike nëse peshku nuk është kapur nga ato ujëra.

“Ne nuk e dimë se nga vjen ky peshk. Ashtë shumë më e lehtë të lëvizësh peshk nëse lëviz ujë, kështu që ne kemi edhe atë shqetësim. Nga vjen ai ujë?” Tha Lynott.
Aligator gar nga programet e ruajtjes në shtetet e tjera janë etiketuar, por Lynott tha se ata nuk gjetën një etiketë në këtë. Gar të tjera në SHBA gjenden kryesisht përreth sistemeve më të mëdha të lumenjve, të tilla si lumi Misisipi, por Lynott tha se nuk ka rrugë ujore që gari të arrijë natyrshëm në lumin Neosho.

Biologët do të punojnë për të gjetur origjinën e peshkut përmes mjeteve të tjera, të tilla si identifikimi gjenetik dhe testet e mikrokimisë. Lynott tha që supozimi i tyre më i mirë tani është se garën e lëshoi ​​ose një akuarium ose dikush që e kishte garën si kafshë shtëpiake.

“Ne jemi shumë të sigurt se ky peshk nuk do të kishte përfunduar në lumin Neosho nëse nuk transportohej dhe lëshohej nga njeriu,” tha Lynott.
Lynott tha se agjencia ka 30 ditë për të përcaktuar nëse do ta pranojë këtë gjetje si një regjistrim shtetëror. Grupi nuk ka arritur ende në një konsensus, por Departamenti i Kansas për Jetën e Egër dhe Parqet planifikon të postojë gjetjet e tij në ksoutdoors.com.

Smith, i cili ka jetuar në Kansas – dhe ka peshkuar atje – gjithë jetën e tij, e quajti këtë përvojë një mister. Por ai ishte përsëri në ujë të nesërmen, pasi zëvendësoi lopatën e varkës së tij, e cila u dëmtua nga gar.

“Dilni jashtë dhe kënaquni jashtë … Nuk mund të kapësh një peshk të ulur në shtrat,” tha Smith. “Çdo gjë mund të ndodhë nëse kaloni mjaft kohë në ujë”. /Lajmi.net/