A ka ardhur koha për të hequr dorë nga Chrome?

9:50 | 14 Shtator 2021

Google aktualisht është nën kritikat e fushatave të privatësisë, përfshirë krijuesit dhe rregullatorët rivalë të shfletuesit për ndryshimet në Chrome që do të shënojnë fundin e “cookies”, gjurmuesit që ju ndjekin ndërsa klikoni në një faqe të caktuar.

Pavarësisht një reputacioni të dobët për privatësinë, shfletuesi Chrome i Google vazhdon të dominojë. Ai ka rreth 65 % të tregut dhe dy miliardë njerëz e përdorin rregullisht, shkruan GazetaExpress.

Konkurrenti i tij, Safari i Apple, mbetet shumë prapa me nën 20% të tregut. Chrome është i integruar ngushtë me infrastrukturën e grumbullimit të të dhënave të Google, duke përfshirë shërbime të tilla si kërkimi në Google dhe Gmail dhe dominimi i tij në treg i jep atij fuqinë për të ndihmuar në vendosjen e standardeve të reja në internet. Chrome është një nga mjetet më të fuqishme të Google për mbledhjen e të dhënave, transmeton lajmi.net.

Google aktualisht është nën kritikat e fushatave të privatësisë, përfshirë krijuesit dhe rregullatorët rivalë të shfletuesit për ndryshimet në Chrome që do të shënojnë fundin e “cookies”, gjurmuesit që ju ndjekin ndërsa klikoni në një faqe të caktuar.

Edhe pse ende nuk ka plane të forta për Evropën, Google po planifikon të zëvendësojë cookie -t me teknologjinë e saj të ndjekjes së “ruajtjes së privatësisë” të quajtur “FLoC”, e cila sipas kritikëve do t’i japë firmës edhe më shumë fuqi në krahasim me konkurrentët e saj.

Praktikat e mëdha të mbledhjes së të dhënave të Chrome janë një arsye tjetër për të hequr shfletuesin.

Sipas etiketave të privatësisë të Apple, aplikacioni Chrome i Google mund të mbledhë të dhëna duke përfshirë vendndodhjen tuaj, historinë e kërkimit dhe shfletimit, identifikuesit e përdoruesit dhe të dhënat e ndërveprimit të produktit për qëllime “personalizimi”.

Google thotë se kjo ju jep mundësinë të aktivizoni veçori të tilla si opsioni për të ruajtur faqeshënuesit dhe fjalëkalimet tuaja në llogarinë tuaj të Google.

Por ndryshe nga rivalët Safari, Microsoft’s Edge dhe Firefox, Chrome i lidh këto të dhëna me pajisjet dhe individët.

Edhe pse Chrome ka nevojë të trajtojë në mënyrë legjitime të dhënat e shfletimit, ai mund të nxjerrë një sasi të madhe informacioni në lidhje me aktivitetet tuaja dhe ta transmetojë atë në Google, thotë Rowenna Fielding, themeluese dhe drejtoreshë e konsulencës së privatësisë “Miss IG Geek”.

“Nëse jeni duke përdorur Chrome për të shfletuar internetin, edhe në modalitetin privat, Google po shikon gjithçka që bëni në internet, gjatë gjithë kohës. Kjo i lejon Google -it të krijojë një pamje të detajuar dhe të sofistikuar në lidhje me personalitetin tuaj, interesat, dobësitë dhe shkaktarët,” tha ajo.

Kur sinkronizoni llogaritë tuaja të Google në Chrome, ngadalësimi i të dhënave nuk ndalet këtu.

Përveç mbledhjes së informacionit në lidhje me blerjet tuaja online dhe offline, të dhënat nga Google Pay mund të përdoren “në të njëjtën mënyrë si të dhënat nga shërbimet e tjera të Google”, thotë Fielding.

“Kjo nuk është vetëm ajo që blini, por edhe vendndodhja juaj, kontaktet dhe informacionet e pajisjes, dhe lidhjet që japin këto detaje, në mënyrë që të identifikoheni dhe profilizoheni në grupe të shumta të të dhënave.”

Dhe kohët e fundit, “FLoC” e Chrome në mënyrë efektive i jep Google kontrollin mbi teknologjinë e ndjekjes së reklamave që do të zëvendësojë cookie-t e palëve të treta, edhe pse kjo po zhvillohet në natyrë dhe me reagime nga zhvilluesit e tjerë.

Google thotë se produktet e saj të reklamave nuk hyjnë në historinë e sinkronizuar të shfletimit të Chrome, përveçse për parandalimin e mashtrimit.

Firma nënvizon se etiketat e privatësisë të iOS përfaqësojnë kategoritë maksimale të të dhënave që mund të mblidhen, dhe ajo që mblidhet në të vërtetë varet nga veçoritë që përdorni në aplikacion, dhe si i konfiguroni cilësimet tuaja.

Google thotë se privatësia dhe siguria “kanë qenë gjithmonë përfitimet kryesore të shfletuesit Chrome.

Vitet e fundit kompania ka prezantuar më shumë mënyra për të kontrolluar të dhënat tuaja.

“Chrome ofron mundësi të dobishme për t’i mbajtur të dhënat tuaja të sinkronizuara në të gjitha pajisjet, dhe ju kontrolloni se çfarë aktiviteti ruhet në llogarinë tuaj të Google nëse zgjidhni të identifikoheni,” thotë një zëdhënës i Google.

Por kjo nuk ndryshon nivelin e mbledhjes së të dhënave të mundshme, ose faktin që Google ka kaq shumë ndikim, thjesht përmes dominimit të tij në treg dhe bashkimit të ekosistemit të nxitur nga reklamat.

“Kur jeni një kompani që ka pjesën më të madhe të shfletuesve dhe kërkimit në internet, papritmas keni një fuqi të madhe”, thotë Matthew Gribben, një ish -konsulent i sigurisë kibernetike.

Në teori, ligjet për konkurrencën dhe mbrojtjen e të dhënave duhet të sigurojnë mjetet për të mbajtur Google jashtë daljes nga kontrolli, thotë Fielding.

Por në praktikë, kjo nuk duket se po funksionon për arsye të ndryshme, përfshirë pabarazitë e pasurisë dhe fuqisë midis Google dhe rregullatorëve kombëtarë”.

Fielding shton se Google është gjithashtu i dobishëm për shumë qeveri dhe ekonomi dhe është e ndërlikuar të zbatosh ligjet kombëtare kundër një korporate globale.

Ka hapa që mund të ndërmerrni për të bllokuar llogarinë tuaj, të tilla si parandalimi i mbledhjes së të dhënave tuaja të shfletimit duke mos sinkronizuar Chrome dhe çaktivizimi i gjurmimit të cookie-t të palëve të treta.

Por vini re se sa më shumë veçori që përdorni në Chrome, aq më shumë të dhëna i duhen Google për të siguruar që ato të funksionojnë siç duhet.
Dhe ndërsa fuqia dhe dominimi i Google vazhdon të rritet, opsioni tjetër është të heqësh dorë plotësisht nga Chrome.

Nëse vendosni të hiqni dorë nga Chrome, ka shumë opsione të tjera të shfletuesit të intimitetit të pasur me karakteristika që duhen marrë parasysh, përfshirë Firefox, Brave dhe DuckDuckGo, të cilat nuk përfshijnë gjurmimin e të dhënave tuaja. /Lajmi.net/