810 mijë milionerë në Zvicër: Shtëpi e njerëzve “mega të pasur”

Bota

26/01/2022 13:21

Shumica prej nesh janë kuriozë se si jeton ‘gjysma tjetër’ në Zvicër – por si dhe ku? Këto kantone zvicerane janë shtëpia e shumicës së milionerëve

Zvicra njihet për pasurinë e saj. Megjithëse shumica e banorëve zviceranë ka të ngjarë të shihen si ‘të pasur’ në një bazë mbarëbotërore, ajo është gjithashtu shtëpia e më shumë njerëzve ‘mega të pasur’ për frymë se çdo komb tjetër, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Më shumë milionerë për frymë

Ndërsa vlerësimet e sakta janë të vështira për t’u arritur, Zvicra është shtëpia e numrit të katërt më të madh të milionerëve (të bazuar në dollarë amerikanë) nga çdo vend në botë.

Sipas vlerësimeve të para-pandemisë nga Credit Suisse, 810,000 milionerë të Zvicrës e vendosin atë të katërtin pas Shteteve të Bashkuara (15 milionë), Kinës (1.3 milionë) dhe Japonisë (1.1 milionë).

Por është mbi bazën për kokë banori ku pasuria e shndritshme e Zvicrës tërheq vërtet syrin, me popullsinë e Zvicrës shumë më të vogël se Shtetet e Bashkuara, Kina dhe Japonia, përcjell tutje albinfo.ch.

Ka 62 milionerë për çdo 1000 taksapagues zviceranë. Kjo është rritur nga 11 për 1000 tatimpagues në vitin 1969.

Por vendndodhja e këtyre milionerëve – pra në cilin nga 26 kantonet e Zvicrës ata jetojnë – mund të jetë befasuese, si për banorët zviceranë ashtu edhe për ata jashtë vendit, përcjell tutje albinfo.ch.

Zug dhe Schwyz kryesojnë listën për frymë – me Cyrihun që ka më së shumti në total

Kantonet e vogla qendrore të Zug dhe Schwyz kanë mposhtur kantonet më të mëdha, më të njohura si Cyrihu dhe Gjeneva kur bëhet fjalë për numrin e milionerëve për frymë.

Sipas analizës së shifrave qeveritare të përfunduara nga tabloidi zviceran Blick, një në tetë banorë të këtyre kantoneve janë milionerë.

Kjo krahasohet me një në 16 për 1000 tatimpagues për pjesën tjetër të Zvicrës. Ka 132 milionerë për 1000 taksapagues në Zug dhe 125 për 1000 në Schwyz.

Kjo pasohet nga Nidwalden (104), ndërsa kantoni më pak i populluar i Zvicrës është në vendin e katërt: Appenzeller Innerrhoden (93). Cyrihu, kantoni më i populluar i Zvicrës, është në vendin e pestë – që do të thotë gjithashtu se ka më shumë milionerë në total. Në Cyrih ka 92 milionerë për 1000 taksapagues.

Kantoni frëngjishtfolës me vendin më të lartë është Gjeneva, ku ka 62 milionerë për 1000 taksapagues, i ndjekur nga Vaud me 57.

Pse Zug dhe Schwyz?

Ndonëse janë piktoreske, mund të duket disi e habitshme që këto dy kantone tërheqin më së shumti milionerë në bazë për frymë.

Megjithatë, një arsye kryesore për këtë janë normat e ulëta të taksave të këtyre kantoneve, të cilat tërheqin individë me të ardhura të larta nga pjesë të tjera të vendit dhe në të vërtetë nga bota.

Christoph Schaltegger, profesor i ekonomisë politike në Universitetin e Lucernit, tha për Blick se kjo ishte një gjë e mirë për kantonet më të vogla.

“Kjo u jep rajoneve të largëta dhe strukturore të dobëta mundësinë për t’u vendosur kundër qendrave tërheqëse urbane,” tha ai.