6 gjëra që trupi ynë po na tregon kur përjetojmë deja vu

Le të themi se do të bëni ski për herë të parë, por papritmas, ndërsa shkel në dëborë, të duket sikur e ke bërë këtë më parë, sapo keni provuar një deja vu.

Fun

26/10/2020 14:55

Edhe pse duket si një dukuri e rrallë, 60-80% e njerëzve kanë pasur deja vu, por për disa, kjo mund të nënkuptojë se ekziston një gjendje themelore për të cilën trupi juaj po dërgon një sinjal për t’ju paralajmëruar.

Ne e shohim përvojën e deja vu interesante dhe dëshironim të zbulonim shkaqet. Epo, nuk prisnim të gjenim kaq shumë shenja të ndryshme dhe të rëndësishme.

Do të thotë që je i ri.

Përvoja e parë me deja vu më shpesh u ndodh fëmijëve që janë 10 vjeç ose më të vegjël (vetëm disa më të vegjël se 6 vjeç kanë deja vu). Sidoqoftë, periudha kur ndodh më shpesh është midis moshës 15 dhe 25 vjeç.

Do të thotë truri juaj po punon.

Meqenëse përjetimi i deja vu bëhet më pak i shpeshtë kur plakemi, kjo i hutoi disa shkencëtarë sepse nuk mund të nënkuptojë se ka diçka që nuk shkon me kujtesën tuaj. Në fakt, mund të jetë një shenjë e një mendjeje të shëndetshme dhe të tregojë se mund të dalloni sinjale që nuk janë të sakta.

Kujtesa juaj mund të mos jetë e sinkronizuar

Ka shumë ekspertë që besojnë se deja vu ka të bëjë me mënyrën e kujtimit të kujtimeve. Kjo ngjarje mund të jetë një përgjigje ndaj një situate që i ngjan një eksperience nga e kaluara që nuk e mbani mend fare. Ndoshta ka ndodhur kur keni qenë një fëmijë i vogël ose nuk mund ta mbani mend për ndonjë arsye tjetër.

Përveç kësaj, ne priremi të vërejmë shumë detaje çdo ditë, por nuk i mësojmë përmendësh ato. Kështu që, mund të keni ndjesinë sikur i keni parë në një situatë më parë për shkak të atyre detajeve të vogla që keni harruar.

Mund të ndodhë menjëherë para një krize.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të shenjave fizike dhe mendore që mund t’ju tërheqin vëmendjen para një krize, dhe njëra prej tyre është kur përjetoni deja vu.

Sidoqoftë, e njëjta gjë mund të ndodhë edhe nëse nuk keni probleme neurologjike. Në fakt, deja vu ndodh në të njëjtën pjesë të trurit. Akoma, besohet se mund të jetë vetëm një transmetim i vonuar midis veshëve, syve dhe shqisave të tjera.

Jeni tepër i rraskapitur ose i stresuar.

Ju mund të përjetoni ndjenjën e çuditshme të familjaritetit më shumë se zakonisht kur jeni të lodhur dhe nën stres. Nëse vazhdon, duhet të konsideroni mënyra të ndryshme për të pushuar më shumë dhe për t’u çlodhur.

Kjo ka të ngjarë të ndodhë sepse kur jemi nën stres vëmendja jonë është më e ulët. Për shembull, nëse shpërqendroheni nga një zhurmë ndërsa partneri juaj i ardhshëm do të vërë unazën në dorën tuaj ndaloni dhe mendoni për një sekondë. Ndërsa vazhdoni veprimin tuaj ai mund të përjetohet si deja vu, sepse duket sikur keni qenë në të njëjtën pozitë më parë.

Deja vu e shpeshtë mund të jetë një shenjë e ankthit.

Ka pasur raste kur deja vu u shkaktua nga ankthi, gjë që e bën këtë çrregullim mendor edhe më keq. Edhe pse shkencëtarët kanë punuar për këto, ata ende duhet të kryejnë më shumë teste për të konfirmuar përvojën.