Martens: Zërat e ndryshëm brenda Qeverisë gjermane dërguan atë ta fusin Asociacionin si kusht për anëtarësimin e Kosovës në KiE

Gazetari i Frankfurter Allgemeine Zeitung, Michael Martens, ka publikuar një editorial për çështjen pranimit të Kosovës në KiE, dhe ndryshimit të Qeverisë gjermane për ta futur edhe Asociacionin si kusht. Martens këtë editorial e shpërndau në platformën “X”. “Kjo do të kishte qenë shumë e rëndësishme për rajonin, pasi anëtarësimi i Kosovës në KiE do…

Lajme

25/05/2024 11:24

Gazetari i Frankfurter Allgemeine Zeitung, Michael Martens, ka publikuar një editorial për çështjen pranimit të Kosovës në KiE, dhe ndryshimit të Qeverisë gjermane për ta futur edhe Asociacionin si kusht.

Martens këtë editorial e shpërndau në platformën “X”.

“Kjo do të kishte qenë shumë e rëndësishme për rajonin, pasi anëtarësimi i Kosovës në KiE do të kishte qenë një sinjal i fortë për të gjithë ata që e konsiderojnë dhunën si zgjidhje: Ku nuk do të pranohet”, ka shkruar Martens.

Ai thotë se përveç dërgimit të një sinjali të tillë që dhuna s’është zgjidhje, do të mundësonte qytetarët e Kosovës, përfshirë edhe pakicën serbe që të padisin qeveritë për shkelje të të drejtave të njeriut në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

“Përveç kësaj, do t’u kishte siguruar të gjithë qytetarëve të Kosovës, përfshirë natyrisht pakicën serbe, të drejtën për të paditur qeverinë e tyre për shkelje të të drejtave të njeriut në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Do të kishte vënë nën vëzhgim veprimet e çdo qeverie të Kosovës”, shprehet gazetari i FAZ.

Megjithatë ai thotë se Gjermania nuk e bëri një gjë të tillë dhe shton se brenda politikës gjermane ka pasur ndasi rreth asaj se si duhet të procedohet me çështjen e Kosovës.  Të Gjelbërit ku bën pjesë edhe kryediplomatja gjermane, Martens thotë se kanë përkrahur anëtarësimin e Kosovës, megjithatë shton se Qeveria Federale e drejtuar nga SPD ka qenë kundër.  Gazetari Martens ka përmendur edhe reagimet nga disa politikanë gjerman kundër një qëndrimi të tillë të Qeverisë Federale.

Martens thotë se megjithatë nga e gjithë kjo s’ka pasur asnjë dobi. Sipas tij, presidenti i Serbisë, Aleksander Vucic, ka arsye për të falënderuar këshilltarin për politikë të jashtme të kancelarit Scholz, Jens Plotner.

Martens thotë se “Plotner ka idetë e tij se si zgjidhet kriza”. Tutje gazetari i FAZ ka përmendur nismën franko-gjermane për zgjidhjen e problemit në mes të Kosovës dhe Serbisë.

“Në shtator 2022 dhe përsëri në 2023, Plötner dhe homologu i tij francez Emmanuel Bonne udhëtuan në Beograd dhe Prishtinë me projektin e tyre se si të kapërcehet konflikti Prishtinë-Beograd, bazuar në traktatin bazë gjermano-gjerman të vitit 1972”, shkruan Martens.

Megjithatë sipas gazetarit të FAZ, projekti i dy këshilltarëve gjerman e francez dështoi.

“Por siç mund të parashikohej tashmë në atë kohë, projekti i tyre dështoi, sepse si ndërmjetës Plötner dhe Bonne erdhën në Ballkan duarbosh. Premtimi i tyre për një “perspektivë evropiane” për Kosovën dhe Serbinë nuk përbën asgjë. Ishte (dhe është) ajër i nxehtë”, shton tutje gazetari i FAZ.

Michael Martens në shkrimin e tij ka thënë se kohë më vonë, ishte një mundësi reale për të prodhuar më shumë se “ajër të nxehtë”, me futjen e Kosovës në Këshill të Evropës. Megjithatë thotë se Gjermania dhe Franca s’ishin të vetme në qëndrimin e tyre për të kushtëzuar anëtarësimin e Kosovës në KiE. Këtu përmend edhe reagimin e ish-emisarit të Trump, Richard Grenell, i cili lavdëroi letrën e tre kryeministrave të dërguar ndaj Kurtit.